Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Soldater genkender krigsdilemma i Oscar-nomineret film

Tidligere udsendt i Afghanistan genkender dilemmaet, den danske Oscar-nominerede film "Krigen" skildrer.

Allerede få sekunder inde i filmen "Krigen" følte oberst Bjarne Højgaard Jensen, at han var tilbage i Afghanistan, hvor han selv har været udsendt til to gange.

"Krigen" er torsdag blevet nomineret til en Oscar i kategorien "bedste ikke engelsk-sprogede film".

- Jeg synes, det er en fantastisk film. Den berører virkelig én, og specielt når man selv har været i Afghanistan, fortæller Bjarne Højgaard Jensen, som i dag er regimentschef for Jydske Dragonregiment.

- Den er utrolig livagtig, den er ærlig og viser de forhold, man lever under i Afghanistan.

Bjarne Højgaard Jensen glæder sig over, at "Krigen" nu er ét stort skridt tættere på at vinde den prestigefyldte filmpris, fordi den ifølge ham fortæller en vigtig del af dansk historie.

I filmen ses skuespiller Pilou Asbæk i hovedrollen som en dansk soldat, der for at sikre sin egne mænds overlevelse giver ordrer til at bombe et hus, hvor der befinder sig civile. Da han kommer hjem, bliver han anklaget for en krigsforbrydelse.

"Krigen" er en stærk beskrivelse af det dilemma, som danske soldater i Afghanistan ofte har befundet sig i, mener Bjarne Højgaard Jensen. Skal man skyde eller skal man lade være og dermed risikere sine egne mænds liv?

- Det er vigtigt, at politikerne ved, hvad det er for nogle dilemmaer, vi står i, når vi bliver sendt på internationale missioner, siger Bjarne Højgaard Jensen.

Den holdning deles af formand for veteranforeningen De Blå Baretter, Niels Hartvig Andersen.

- Man skal træffe beslutninger på liv og død på et splitsekund. Når politikere hjemme i Danmark og militærjurister stiller spørgsmålstegn ved, hvor svært det kan være, bør de selv komme ud og prøve det.

- Så vil de finde ud af, hvilke betingelser man har, når man bliver sendt i krig på Danmarks vegne, siger Niels Hartvig.

"Krigen" er Tobias Lindholms første Oscar-nominering som instruktør, mens han tidligere har leveret manuskript til "Jagten", som i 2014 var nomineret i samme kategori uden at vinde.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.