Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Solbriller behøver ikke koste en formue

Solen skinner, og vi er begyndt at tænke på sæsonens solbriller. Men du behøver ikke betale i dyre domme for at passe på dine øjne.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Foråret gør sit indtog Danmark, og vi er begyndt at misse med øjnene mod solens stråler.

Nogle finder solbrillerne frem fra sidste sommer - andre køber et nyt par.

Går du op i design, er det en ærlig sag, men du skal ikke lænse bankkontoen, fordi du er bange for at skade dine øjne, siger Per Michael Larsen, som er optometrist og formand for Optikerforeningen.

Alle glas i Danmark er nemlig beskyttet mod det farlige ultraviolette lys, altså UV-stråler, påpeger han.

- Når du isoleret kigger på UV-beskyttelse, så er prisen ikke en afgørende faktor for, om glasset er godt nok eller ej, siger Per Michael Larsen.

Næsten alle solbriller købt i EU er UV-beskyttet. Men er man uden for EU, kan man godt finde et par, der ikke er.

Solbriller, der beskytter mod UV-stråler, er påsat et CE-mærke. Men du finder sjældent solbriller i Danmark uden dette mærkat.

Har du været under fjerne himmelstrøg og fundet et flot par solbriller, skal du dog ikke blive afskrækket fra at gå med dem, hvis du bare planlægger at spendere sommeren i Danmark.

Solen er nemlig ikke kraftig nok til at give UV-skader herhjemme, mener Jesper Skov, som er praktiserende øjenlæge og tidligere formand for Danske Øjenlægers Organisation.

- På vores breddegrader er UV-stråling ikke et problem. Det er ikke noget, det fylder i praksis, siger Jesper Skov.

Hverken optikeren eller øjenlægen oplever, at flere danskere skulle få gener med øjnene på grund af sollys i de danske forårs- og sommermåneder.

- Man skal ikke gå med solbriller, fordi det skulle være sundt. Man skal gå med dem, hvis man synes, det er smart og rart, siger Carsten Edmund, som er øjenlæge og klinisk studielektor ved Rigshospitalet.

Så selv om du måske ikke risikerer varige skader på grund af solen i Danmark, skal du i udlandet huske at passe på dine øjne.

Forskning peger nemlig på, at kraftigere eksponering for ultraviolet lys er en medvirkende årsag til grå stær og alderspletter på nethinden, kaldet AMD.

Optikerforeningen anbefaler derfor, at du husker at beskytte øjne og hud under kraftigt sollys.

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.