Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Søren Pind-anklage havner i gråzone

Venstrepolitikeren Søren Pind har offentliggjort registreringsnummeret på en bil, hvis fører ifølge politikeren kørte bevidst ind i ham. Forsker i dataret er skeptisk over for angrebet.

Hvad må man skrive om andre online? Hvornår taler vi om injurier eller brud på persondataloven - og hvor går den moralske grænse for selvjustits og gabestok?

Debatten er blusset op, efter at Venstrepolitikeren Søren Pind på sin Facebook-profil skrev, at han var blevet påkørt, og at bilisten bevidst var kørt ind i ham. Søren Pind offentliggjorde samtidig registreringsnummeret på den pågældende bil.

Det affødte kritik fra mediekommentator, journalist Lasse Jensen, der kaldte stuntet »problematisk« og anklagede Venstreprofilen for at agere både anklager og dommer i sagen. Pind fulgte så påny op med en Facebook-opdatering:

»Kendte jeg navnet på en mand, der begik en forbrydelse mod mig, ville jeg til hver en tid anmelde det og offentliggøre det. Jeg er i givet fald part. Og jeg skal dels stå på mål for min anmeldelse (kan straffes hvis den er løgnagtig). Dels er der offentlighed i retsplejen i Danmark. Medier er derimod ikke parter. Har nogen gennemtænkt konsekvensen af et synspunkt, hvor offeret skal tie om gerningsmanden? Det er det rene vås og gak gak,« skriver Søren Pind i sin replik.

Mellem jura og etik

Men det er ikke nødvendigvis helt så let og ligetil. Ifølge lektor Charlotte Bagger Tranberg fra Juridisk Institut ved Aalborg Universitet, der bl.a. arbejder med behandling af personoplysninger og dataret, befinder sagen sig i en gråzone.

»Det er svært at vurdere. Det ligger i spændingsfeltet mellem jura og etik. Han lægger et registreringsnummer ud på sin Facebook-profil, hvor han har ekstremt mange venner, og hvis nogen af hans venner »liker« hans opdatering, så kan deres venner også se det og så videre. Så det er en form for offentliggørelse. Samtidig er der en risiko for, at det ikke er ejeren af bilen, som Søren Pind hænger ud, der rent faktisk har gjort det. Han kan have lånt bilen ud,« siger hun.

Søren Pinds Facebook-opdatering med registreringsnummeret er blevet »liket« af over 1.000 af hans Facebook-venner, og samtidig er den at finde på forsiden af Venstres hjemmeside, der løbende offentliggør de seneste opdateringer fra Venstrepolitikernes Facebook-sider og Twitter-konti.

Det er langt fra første gang, at offentliggørelse af personoplysninger på internettet eller sociale medier skubber debatten i gang. Tidligere på året lagde en mor til en 14-årig pige eksempelvis et billede ud på Facebook af en mand, der havde kontaktet hendes datter på chatsiden Arto.

Kort efter blev der, også på Facebook, delt et billede af en mand, der blev anklaget for at have stjålet en iPhone. Enkelte har desuden oprettet deciderede hjemmesider til at hænge navngivne personer ud, bl.a. politietdummersig.dk og »Det sorte register«, der blev mødt af kritik, bl.a. fordi der var tale om udokumenterede forhold.

Sikkerhedsnet sat ud af kraft

Netop internettets udbredelse, rækkevidde og hurtige tilgængelighed kan til tider sætte vores »normale« retssikkerhedsmæssige sikkerhedsnet ud af funktion, vurderer Charlotte Bagger Tranberg.

»Denne form for sager er retssikkerhedsmæssigt problematiske. De mennesker, der bliver hængt ud online, mangler den beskyttelse, vi ellers har i systemet. Det er politiets opgave at efterforske en anmeldelse, og de er så garanten for, at efterforskningen er sket i henhold til de regler, der er vedtaget. Når oplysninger om strafbare forhold bliver offentliggjort på den måde, så bliver retsplejelovens beskyttelse sat ud af spil,« forklarer hun.Charlotte Bagger Tranberg sammenligner sagen med, at en butiksejer offentliggør video-overvågning, førend politiet har taget stilling til, om der er begået strafbare forhold, der skal retsforfølges.

Københavns Politi har over for flere medier bekræftet, at de har modtaget en anmeldelse fra Søren Pind om en påkørsel, der svarer nogenlunde til det hændelsesforløb, som politikeren har beskrevet på det sociale netværk. Anmeldelsen er ifølge BT nu overdraget til sagsbehandling på Station Bellahøj.

Berlingske har forgæves forsøgt at få fat i Søren Pind for en kommentar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.