Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Socialrådgivere efterlyser debat om socialt bedrageri

Det er aldrig i orden at snyde, men der mangler debat om, hvor grænsen for »digital dyneløfteri« går, mener formanden for Dansk Socialrådgiverforening.

Når den selvejende institution Udbetaling Danmark 1. marts overtager udbetalingen af folkepension, førtidspension, boligstøtte, barseldagpenge og familieydelse fra kommunerne, får institutionen samtidig adgang til at samkøre en række registre med henblik på at registrere uregelmæssigheder, der kan indikere socialt bedrageri eller forkert sagsbehandling.

Det betyder, at Udbetaling Danmark fremover vil holde et øje med og kontrollere de sammenlagt to millioner danskere, der står til at få udbetalt sociale ydelser for 180 mia. kr.

Ifølge formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, er der overordnet set fornuft i, at give redskaber til at kontrollere, om der bliver begået socialt bedrageri. Men hun efterlyser en principiel debat om, hvor grænserne for kontrollen går.

- Hvad der med sikkerhed er forkert, er når folk snyder bevidst. Men vi er i samfundet nødt til at have en generel diskussion om, hvor grænsen går for digital dyneløfteri. Jeg mener, at det er en diskussion, som udestår, og som vi som samfund bør tage stilling til, siger Majbrit Berlau.

- Som retssamfund er vi forpligtet til at tage en dialog om, hvordan og med hvilke midler vi kan opklare socialt bedrageri. Hver gang der debatten om socialt bedrageri bluser op, ved vi ikke rigtigt, hvilket ben vi skal stille os på. Så lad os nu samlet tage dialogen om, hvordan det offentlige Danmark kan bekæmpe snyderiet og sikre retssikkerheden.

Hvor mange penge, der reelt svindles for om året i Danmark, er vanskeligt at fastslå. I december 2011 vurderede KMD Analyse beløbet til mellem syv og 12 mia. kr., hvorimod en rapport fra revisionsfirmaet Deloitte i oktober 2012 anslog beløbet til at være 2,5 mia. kr. Til sammenligning opdagede kommunernes kontrolgrupper i 2012 samlet set socialt bedrageri for 370 mio. kr.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.