Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Socialdemokratiet om mangel på små boliger: »Måske var vi for sent ude«

Gruppeformand for Socialdemokratiet i Københavns Kommune, Lars Weiss, medgiver, at man var måske lidt sent ude med ændringer af Kommuneplanen.

Gruppeformand for Socialdemokratiet i Københavns Kommune, Lars Weis, medgiver, at man var måske lidt sent ude med ændringer af Kommuneplanen.
Gruppeformand for Socialdemokratiet i Københavns Kommune, Lars Weis, medgiver, at man var måske lidt sent ude med ændringer af Kommuneplanen.

København har længe haft et socialdemokratisk styre, og gruppeformand for Socialdemokratiet i Københavns Kommune, Lars Weiss, medgiver, at man var måske lidt sent ude med ændringer af Kommuneplanen.

Begrænser reglerne mulighederne for at bygge småt?

»Det kan du sige, at det historisk har gjort, men vi har lavet en revidering af kommuneplanen for omkring tre år siden, der blandt andet fjernede reglerne omkring minimumskravet på 60 m2 for nybyggeri. Men det er ikke så længe siden, og det skal lige have lov til at blive til lokalplaner og færdige byggerier, før ændringerne slår igennem. Men de er med i områderne omkring Bella Center, Grønttorvet og dele af Nordhavnen.

Måske har vi været for sene til at ændre kommuneplanen i forhold til at fjerne bundniveauet for, hvor store lejligheder skal være. Det skulle man nok have gjort det for små syv år siden. Det er det rigtige redskab, vi har taget i brug, vi har måske bare taget det i brug for sent.«

Burde man ikke fjerne kravet om de 95 m2?

»Nej, ikke umiddelbart. For man kunne jo også risikere, at man kommer i en situation, hvor det mest rationelle at bygge var treværelses lejligheder. Og kun det. Når vi har et ønske om at lave en blandet by, ikke bare i forhold til ejerforhold, men også demografisk, skal vi stille krav til, at der bygges lejligheder i forskellig størrelse – og der er kommuneplanen vores redskab.«

Mangler der små lejligheder?

»Sidst vi reviderede kommuneplanen, lavede forvaltningen en stor bosætningsanalyse, der viste, at der manglede både små og store lejligheder. Treværelses er der rigtigt mange af i brokvarterer, og de er ganske udmærkede, men i forhold til de familiemønstre, vi ser i dag, med flere singler og flere familier med dine, mine og vores børn, så blev der åbnet op for, at man igen kunne bygge de helt små lejligheder.

Der har længe været en vis diskrepans mellem, hvad folk ønskede at bo i, og hvad de rent faktisk endte med at bo i. Og det har vi jo selvfølgelig forsøgt at imødekomme, blandt andet med revideringen af kommuneplanen. For alternativerne var, at singler flytter sammen i en større lejlighed, eller at familier bor mange i små lejligheder.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.