Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Snus sætter dig i risikozonen for sukkersyge

Snus trender blandt de unge. Men nu viser en undersøgelse, at snusbrugere har høj risiko for at få sukkersyge.

København. Hvis du er daglig bruger af den lille pose med fermenteret tobak, der går under navnet snus, så har du større risiko for at få sukkersyge.

Ifølge en undersøgelse fra det svenske Karolinska Institutet øges risikoen for at få sukkersyge nemlig med 70 procent, hvis man bruger en dåse snus eller mere om dagen.

I Danmark er det i særdeleshed de unge, der sætter de små poser med tobak under læben, selv om det er ulovligt.

Det siger Niels Them Kjær, der er projektchef hos Kræftens Bekæmpelse.

»Der er ikke mange voksne danskere, der bruger snus, men der er tegn på, at der er en stigning på det blandt børn og unge«, siger han.

Og det bekymrer ham.

»Det vi egentlig er mest bekymret for er, at det bliver en måde at blive fortrolige med tobak på. Vi er bange for, at det bliver en introduktion til tobak,« siger han.

Undersøgelsen omhandlede data fra 54.500 mænd og foregik i årene fra 1990 til 2013. I den tid udviklede 2441 af forsøgspersonerne type 2 diabetes.

»Vi kan bekræfte vores tidligere mistanke om, at snusbrugere har en højere risiko for type 2 diabetes.«

»En effekt, der tilsyneladende ikke kan forklares med, at forsøgspersonerne er lejlighedsvise rygere, eller at de har en livsstil, der er mindre sund,« siger Sofia Carlsson, der er forsker hos Karolinska Institutet, i en pressemeddelelse.

Resultatet kan ifølge undersøgelsen forklares med effekten af nikotin. Studier har vist, at nikotin kan forværre ens insulinfølsomhed og dermed øge risikoen for at få diabetes.

I Sverige bruger 19 procent af mænd snus, mens 4 procent af kvinder bruger det.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.