Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Snottet? Du er ikke alene

Når næste opgørelse over influenzatilfælde ligger klar den 27. december, vil det formentlig stå klart, at en epidemi står for døren.

Mange danskere må holde sengen julen over, og endnu flere er måske på vej til at starte det nye år med en tur under dynen og et lommetørklæde ved hånden.

Den seneste indberetning fra landets vagtlæger viser en stigning i influenza-tilfælde. Det fortæller overlæge Tyra Grove Krause fra Epidemiologisk afdeling ved Statens Serum Institut.

- Det er ikke noget, vi vil kalde en epidemi på nuværende tidspunkt, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau og peger på, at selv om mange måske går til vagtlæge i øjeblikket, behøver de ikke have influenza, man kan være ramt af andre luftvejsvirus.

Næste opgørelse bliver foretaget torsdag den 27. december, og her vil det stå klart, om der er tale Danmark er på vej ind i en influenzaepidemi. Det er dog ikke noget, der giver grund til bekymring hos Tyra Grove Krause.

- Der er tale om almindelig sæsoninfluenza, og det, folk skal gøre, hvis de er syge, er at holde sig hjemme, så de ikke smitter andre og så ellers holde sig i ro eller kontakte en læge, hvis man har haft høj feber i flere dage eller har problemer med at trække vejret, siger hun.

Region Hovedstaden er dog så hårdt ramt, at man beder syge danskere om at lade være at ringe til den overbelastede vagtlæge, med mindre man har været syg i dagevis.

Lægevagten har siden fredag modtaget mellem 200 og 250 opkald i timen fra folk, der primært henvender sig med symptomer forenelige med, at de har influenza - altså ondt i halsen, feber, muskelsmerter - som er overstået relativt akut over få timer, siger formanden for Influenza-udvalget, overlæge og professor i virussygdomme på Rigshospitalet, Jens Lundgren.

- Hvis man ikke tilhører de af Sundhedsstyrelsen definerede risikogrupper, så må man putte sig ind under dynen og blive rask igen og kun henvende sig, hvis symptomerne ikke klinger af eller derimod forværres tre til fem dage efter symptomdebut, siger lægen.

Region Hovedstaden oplyser på sin hjemmeside, at akuttelefonen 1813 og lægevagten de seneste to døgn har oplevet »en væsentlig stigning i henvendelser med influenza-lignende sygdom«. Antallet af personer, der har fået diagnosticeret influenza, er steget gennem den sidste uge, ligesom man regner med, at der er andre luftvejsvira i omløb.

De prioriterede grupper, som stadig skal henvende sig til vagtlægen i tilfælde af influenza, er ældre medborgere, folk med anden kronisk sygdom - især dem, der har et trykket immunsystem - og folk, som går til medicinsk behandling. Denne slags sygdomsramte har en øget risiko for at blive alvorligt syge som følge af en influenza.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.