Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Snedig kunstsvindel med »Grubleren« skal koste år i fængsel

Anklager vil have tre mænd i fængsel for at ville sælge en billig kopi af den berømte skulptur »Grubleren«.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

København. At forsøge at sælge en billig kopi af den berømte billedhugger Auguste Rodins skulptur "Grubleren" bør koste tre års fængsel.

Påstanden kommer fra anklager Per Justesen og er faldet mandag i Københavns Byret. Her er tre mænd - en filatelist, en pensioneret direktør og en rigmand - tiltalt i en kulørt sag om kunstsvindel.

Den 37 centimeter høje bronzeskulptur var ejet af en familie, som i 2012 bad filatelisten om hjælp til at sælge den.

Skulpturen var tilbage i 1996 blevet købt hos auktionshuset Christie's som ægte. Men i mellemtiden var Rodinkomitéen i Paris blevet etableret.

Komitéens opgave er blandt andet at vurdere ægtheden af værker af Auguste Rodin. Dem er der nemlig en del efterligninger af i omløb rundt om i verden. Og derfor skulle skulpturen vurderes af komitéen i forbindelse med et nyt salg.

Nyheden var dårlig. Der var tale om en billig efterligning - ikke en afstøbning fra en af de autoriserede "Grubleren"-forme. Værdien gik fra at være millioner til at være mellem 5000 og 30.000 kroner.

Men nu lagde de tre mænd ifølge anklager Per Justesen i ovnen til en stor rævekage, hvor hovedformålet var at snyde auktionshuset Christie's i London for mellem fire og seks millioner kroner.

- De tiltalte havde fået fat i en skulptur, der er falsk, men den har den egenskab, at den er solgt af Christie's som ægte, pointerer Per Justesen i sine afsluttende bemærkninger i sagen.

Alt tyder ifølge Per Justesen på, at mændene fra begyndelsen ville snyde auktionshuset. Selv hævder de, at de blot ville opnå en ny vurdering. De troede nemlig ikke på, at skulpturen var en efterligning, hævder de. Men det er ifølge anklageren løgn og latin.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.