Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Snart kan blodprøve give gravide svar på downs-mistanke

Undersøgelsen NIPT, der kan teste for downssyndrom, vil 1. marts blive nationalt tilbud til landets gravide.

Modelfoto.
Modelfoto.

København. Uanset om du bor i Esbjerg, Svendborg eller Helsingør, skal der være de samme tilbud, når gravide skal undersøges.

Og derfor vil den såkaldte NIPT-undersøgelse, som ved en blodprøve eksempelvis kan teste fostre for downssyndrom, fra 1. marts indgå som et nationalt ensartet tilbud.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse tirsdag, hvor styrelsens nye retningslinjer for fosterdiagnostik er blevet offentliggjort.

NIPT er en vældig god undersøgelse, lyder det fra overlæge ved Sundhedsstyrelsen Christine Brot.

- Den er ret præcis. Hvis man ikke skal bruge NIPT til at undersøge fosterets kromosomer, så skal man enten tage en fostervandsprøve eller en prøve af moderkagen, hvor man stikker en nål gennem maveskindet.

- Det er et lidt større indgreb, og det medfører en lille risiko for utilsigtet abort. Det undgår man ved blodprøven, siger Christine Brot.

Hun fortæller, at det i øjeblikket er 25 procent af de gravide kvinder, der takker nej til at få lavet videre undersøgelser, hvis en skanning giver mistanke om, at der kan være noget i vejen med barnet.

- Måske er det gravide, der har haft svært ved at blive gravide og ikke tør løbe den risiko for abort, eller måske er det nogen, som bare ikke ønsker det. Men for dem vil en blodprøve være et godt tilbud, siger hun.

NIPT har sammen med undersøgelsen kromosom mikroarray, der er en detaljeret kromosomundersøgelse, allerede været i brug nogle steder i landet.'

Derfor har målet med de nye retningslinjer blandt andet været at skabe et ensartet tilbud til gravide kvinder, uanset hvor de bor i landet, fortæller overlægen.

Ud over at NIPT bliver udbredt til hele landet, ser formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo det også som en fordel, at den gravides valgmuligheder i de nye retningslinjer er gjort klarere.

- Det er en fordel i de nye undersøgelser, at man tydeligere understreger, at der er forskellige valgmuligheder for kvinden ? man kan eksempelvis nøjes med at blive skannet med sin termin, skanne antal fostre, eller man kan ønske at vide mere om fosteret, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.