Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sluk lyset og kig op!

Jeg skal ikke nødvendigvis beklage lys, men det ville også af andre grunde være smukt, hvis der ikke skulle være lys uden på snart sagt enhver bygning i hele Danmark natten igennem.

Sidste år udnævnte FN 2009 til internationalt astronomisk år – blandt andet med Danmarks stemme. Man valgte næste år, for da er det 400 år siden, at nogen for første gang rettede et astronomisk teleskop mod himlen. Det var Galileo Galilei, der forundret kiggede på nattehimlen gennem en lille bitte linsekikkert.

Og det han så, forundrede ham. Der var mange, mange flere stjerner, end man kunne forestille sig, og rundt om Solsystemets største planet, Jupiter, kunne han se små måner – fire styk af dem.

Selv blev jeg allerede fascineret af stjerner, da jeg var barn. Med en håndkikkert kunne jeg stå i timevis og undersøge forskellige områder af himlen. Der var ligesom så meget af det alle steder, at der hele tiden var plads til »nye« opdagelser. Håndkikkerten fulgte mig igennem mange år. Problemet er blot, at den ikke kan forstørre særligt meget, så derfor har jeg et teleskop til hjælp nu, når jeg vil kigge på fjerne galakser eller for længst eksploderede stjerner eller tåger, hvor der hele tiden bliver dannet nye stjerner. Det behøver man ikke have Hubble til rådighed for at kunne se.

Men det var nemmere at se himlen, da jeg var barn, for det var mørkere. Det er ikke blot noget, jeg husker på niveau med gode somre og snefyldte vintre. Det var faktisk mørkere dengang, meget mørkere. Først og fremmest fordi enhver ting ikke behøvede at være oplyst. Når jeg ser de veje i dag, jeg måtte cykle langs i skæret fra dynamolygten, så er de alle oplyste af gadelygter nu. Sikkert godt for trafiksikkerheden, men ikke for muligheden for at nyde himlen over os.

I byer er det stort set umuligt at se stjerner i dag, men tænk hvor mørkt det må have været dengang, Rundetårn midt i København blev bygget til astronomi.

Jeg skal ikke nødvendigvis beklage lys, men det ville også af andre grunde være smukt, hvis der ikke skulle være lys uden på snart sagt enhver bygning i hele Danmark natten igennem. Det ser ikke engang godt ud, og hvorfor i alverden kan vi ikke bare nyde dem om dagen? Og behøver hver eneste lille carport i hele Danmark at få tændt lys automatisk, hver gang naboens kat er på aftentur?

Det kunne man passende tænke over i astronomiåret og så slukke en del af lyset til glæde for ikke blot himmelsynet, men også miljøhensynet. Om ikke andet så blot det ene år. Eller bare en eneste mørk nat, hvor alt udendørs lys blev slukket. Det vil give så meget mørke, at vi med det blotte øje blandt andet kan se Mælkevejens bane hen over himlen.

Og det syn giver en god fornemmelse af, at Jorden ikke er en eller anden afsondret del af universet, men at det er her i rummet, vi bor.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.