Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Skyggeledige« unge risikerer at blive tabt

Unge som ikke optræder i arbejdsløshedsstatistikken risikerer at tabe på gulvet.

I de officielle arbejdsløshedsstatistikker er der omkring 42.000 unge under 30 år, som står uden et arbejde. Men statistikken omfatter kun de unge ledige på dagpenge eller kontanthjælp, som er parate til at tage et job, og dermed ikke dem, som ikke er i stand til at tage et arbejde, fordi de har problemer med eksempelvis psykiske lidelser, stofmisbrug eller social adfærd, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Nu viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) ifølge avisen, at denne gruppe af unge, de såkaldte »skyggeledige«, i årene efter krisens begyndelse i 2008 og frem til i dag er steget markant fra 18.000 til 39.000. Yderligere har over halvdelen af disse været på kontanthjælp i mere end et år og kommer dermed længere væk fra arbejdsmarkedet.

- Det er bekymrende, at denne gruppe unge, som man er tilbøjelig til at overse i debatten, er vokset så meget under krisen. Over 80 procent af dem har ingen anden uddannelse end folkeskolen, og det er stærkt foruroligende, når Danmark i de seneste 20 år har mistet 370.000 ufaglærte job, og den tendens vil fortsætte. Derfor skal vi have uddannet disse unge, hvis vi ikke skal tabe dem på gulvet, siger senioranalytiker i AE Erik Bjørsted til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Til det siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at kontanthjælpsreformen i 2013 netop skal have særligt fokus på unge, der er langt væk fra arbejdsmarkedet.

- Indtil da er der afsat omkring en kvart milliard kroner i ungepakken til at hjælpe unge uden uddannelse, blandt andet til brobygning til uddannelse, praktikkonsulenter og til at udvide ordningen med voksenlærlinge, siger hun til avisen.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.