Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skudår forhindrede hvid jul i år

Havde det ikke været for skudåret, var julen blevet hvid i år.

Lillejuleaften lagde sneen sig fint over hele landet, men det hvide lag forsvandt lige så hurtigt, som det var kommet.
Lillejuleaften lagde sneen sig fint over hele landet, men det hvide lag forsvandt lige så hurtigt, som det var kommet.

Det var lige ved og næsten, at Danmark fik en hvid jul i år på grund af snestormen søndag. Det konkluderer klimatolog ved Danmarks Meterologiske Institut (DMI) Mikael Scharling efter at have analyseret målingerne fra DMIs »snestationer«.

- Havde det ikke været skudår i år, ville DMIs kriterier for hvid jul havde været opfyldt, idet juleaften var faldet en dag tidligere, og Danmark ville havde oplevet den tredje hvide jul i løbet af blot fire år, siger Mikael Scharling.

DMIs hovedkriterium for en hvid jul er, at mere end 90 procent af Danmark er dækket af sne den 24. december om eftermiddagen.

- Men ikke kun med et drys af sne eller blot med rim på jorden. Snedybden skal være mere end en halv centimeter. Julesneen eller noget af julesneen kan godt være faldet op til mange dage i forvejen, siger klimatologen.

Juleaftensmorgen var der dog ikke meget sne tilbage, fordi temperaturen har sneget sig op på plusgrader. Kun i Nordjylland kan man stadig satse på en hvid jul, fortæller DMIs vagtchef, Mogens Rønnebæk, tidlig mandag eftermiddag.

- Det er meget pænt, mildt og stille og roligt over hele landet. Det er diset med lidt solskin og med temperaturer mellem to og fem grader. Det er koldest i Nordjylland, så der kan man nok godt tale om en hvid jul, siger han.

Og et snefald senere på dagen kan vi også kun kigge langt efter. For sneen er nemlig helt udskiftet med regn.

- Der kommer et nyt lavtryk i aften og i nat med regnvejr og kraftig blæst. Vi kan få vindstød op til stormstyrke, og det vil få bugt med det sidste sne i løbet af aftenen. Nordjyderne får dog tøsne og ikke regn, siger Mogens Rønnebæk.

Han garanterer desuden, at de kommende par juledage heller ikke bliver særligt dramatiske rent vejrmæssigt.

- Vinden begynder at tage af i morgen, hvor vi får en skyet dag med lidt regn og byger og op til fem grader. Også 2. juledag bliver mild, så der er ingen udsigt til trafikale problemer for de mange, der skal til julefrokoster de kommende par dage, siger Mogens Rønnebæk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.