Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skrotter uddannelsesmål: Nu vil regeringen have færre unge på skolebænken

Regeringen vil skrotte et 24 år gammelt uddannelsesmål. Nu skal flere unge kunne vælge et ufaglært job i stedet for en ungdomsuddannelse.

Regeringen søsætter en ny målsætning, hvor ni af ti unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse, inden de fylder 25 år.
Regeringen søsætter en ny målsætning, hvor ni af ti unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse, inden de fylder 25 år.

Siden 1993 har skiftende regeringer holdt fast i, at 95 procent af alle unge skal fuldføre en ungdomsuddannelse.

Men nu vil regeringen viske tavlen ren og slette målsætningen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

I stedet søsætter regeringen en ny målsætning, hvor målet sænkes til, at ni af ti unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse, inden de fylder 25 år.

Samtidig skal andelen af de unge under 25 år, som hverken er i arbejde eller uddannelse, halveres inden 2030, fortæller undervisningsminister Merete Riisager (LA).

- Vi må erkende, at nogle unge får en bedre start på voksenlivet ved et ufaglært job frem for en uddannelse.

- Vi hjælper ikke de skoletrætte og udsatte unge ved at kaste dem rundt mellem særlige uddannelser og offentlig forsørgelse, når de i virkeligheden har brug for en struktureret arbejdsdag, siger hun til Jyllands-Posten.

Af de unge, der forlod folkeskolen for otte år siden, har godt tre af fire gennemført en ungdomsuddannelse i dag.

- Med den nye målsætning kan skolerne bedre tænke et ufaglært job ind i de unges videre færd.

- På den måde vil vi tabe færre unge, der i dag bliver presset igennem uddannelser, de ikke er klar til, siger ministeren.

Målsætningen er en del af et kommende regeringsudspil, som skal nytænke indsatsen til de knap 50.000 unge under 25 år, som hverken er i uddannelse eller arbejde.

Udspillet bygger på anbefalinger fra et ekspertråd, som leder af Center for Ungdomsforskning Noemi Katznelson har været en del af.

- Uddannelse har været et mål i sig selv, selv om mange åbenlyst ikke er klar efter folkeskolen.

- Den nye målsætning er positiv, men der skal lægges en uddannelsesplan for de unge, der starter i et ufaglært job. Ellers bliver de bare parkeret, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.