Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skrald på menuen hos hver fjerde dansker

Hver fjerde dansker har spist supermarkedernes skrald, viser en ny rundspørge. Det er ikke farligt, hvis man bruger sin sunde fornuft, siger en ekspert.

ARKIVFOTO. En undersøgelse viser, at mange danskere har prøvet at spise mad, der er fisket op af skraldespanden.
ARKIVFOTO. En undersøgelse viser, at mange danskere har prøvet at spise mad, der er fisket op af skraldespanden.

20 plader økologisk luksus-chokolade, der er få dage fra at overskride sidste salgsdato, er et godt eksempel på, hvad man kan finde i supermarkedernes affaldscontainere.

Med mere fokus på madspild samler »skraldere«, der efterhånden er blevet et udbredt fænomen, spiselig mad, som er kasseret af butikkerne, selv om det kan være ulovligt. En undersøgelse foretaget af YouGov for metroxpress viser, at det faktisk er 23 procent af danskerne, der har prøvet at spise skrald.

Men selv om det kan lyde ulækkert, er det ifølge fødevare- og hygiejneekspert Michael René ikke farligt:

»Hvis emballagen ikke er brudt, er det ikke farligt at spise mad, hvor holdbarhedsdatoen er udløbet. Kvaliteten kan være forringet, men hvis man ikke har noget imod for eksempel klumper i mælken, så sker der ikke noget,« siger han til metroxpress.

Han mener, man skal stole på sin egen dømmekraft, når det gælder madens tilstand:

»Hvis en emballage har ligget i en container, så skal man se på emballagen som forurenet. Men man kan sagtens bruge sin sunde fornuft og dufte og kigge på varen og vurdere, om den kan spises.«

Fra december 2014 må butikker sælge varer, der har overskredet holdbarhedsdatoen. Men den hurtigste løsning lige nu er at ændre prisen på varerne, mener stifteren af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad:

»Skraldere er et bevis på, at der er mad, der kan spises, i containerne. Skraldere er også et tegn på, at problemet med madspild ikke er løst. Madspild skal stoppes, før det rammer containeren. For eksempel ved at sætte prisen ned på mad, der er tæt på udløbsdatoen.« forklarer Selina Juul til metroxpress.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.