Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skolebrande er den danske udgave af amerikanske skoleskyderier

Der kan drages paralleller mellem påsatte danske skolebrande og udenlandske skoleskyderier, mener ekspert, der ikke vil være overrasket, hvis vi ser et skoleskyderi herhjemme.

I Danmark har vi foreløbig været forskånet for de grufulde massakrer, amerikanerne gang på gang er vidner til. Men det betyder ikke, at det ikke ulmer af vrede hos nogle danske børn og unge.

MetroXpress skriver, at der faktisk kan drages direkte paralleller mellem amerikanske skoleskyderier og de påsatte skolebrande, som vi ser herhjemme.

Jurist Helle Rabøl Hansen er i gang med et forskningsprojekt, hvor hun blandt andet undersøger lighederne mellem seks danske skolebrande i løbet af de sidste fem år og de fem mest kendte skoleskyderier fra udlandet – heriblandt Kauhajoki-massakren fra Finland og også den mest kendte af dem alle, Columbine High School-massakren fra USA.

- Fælles for danske skolebrande og de udenlandske skyderier er, at det er begået af nuværende eller tidligere elever, der er voldsomt vrede på skolen, og som vil hævne sig. De har følt, at de ikke har været en del af fællesskabet. De føler sig på alle måder uønskede, siger hun til metroXpress.

I de største skolemassakrer slår skoleskyderne som regel også sig selv ihjel. Sådan er det ikke endt med de danske brandstiftere.

- Forskellen på brandene herhjemme og skoleskyderierne i udlandet er, at ingen er døde af skolebrandene i Danmark. Brandstifterne vender heller ikke den destruktive handling mod sig selv, men nogle af dem står selv og kigger på »værket«, siger hun til metroXpress.

Helle Rabøl Hansen mener, at der er så mange identiske sociale spor mellem danske skolebrandstiftere og udenlandske skoleskydere, at man ikke skal tænke, at skoleskyderier er et udenlandsk fænomen.

- Jeg vil ikke blive overrasket, hvis det sker herhjemme. Vi har en høj grad af studieensomhed på gymnasierne og på universiteterne. Man skal ikke bare tro, at det ikke kan ske i Danmark, siger hun.

Bjarne Nielsen, der er skolepsykolog og formand for Pædagogiske Psykologers Forening, mener ligesom Helle Rabøl, at et skoleskyderi kan ske herhjemme.

- Man kan ikke afvise, at Danmark kommer til at opleve et skoleskyderi. Drenge, der har en introvert natur og et eksplosivt potentiale kan blive involveret i voldsepisoder eller lignende destruktiv adfærd, som et skoleskyderi er, siger han til metroXpress og tilføjer:

- Brandstifteren kommer nok tættest på skoleskyderen, da det handler om meget udadvendt vrede.

Overlæge i psykiatri Henrik Day Poulsen siger, at Danmark og USA i princippet har samme andel af unge med forskellige psykiatriske diagnoser, der kan anspore til voldelige reaktioner mod samfundet.

- Vi ser psykotiske patienter, der er ekstremt voldelige. De begår vold mod familiemedlemmer eller overfalder fremmede med kniv, siger han til metroXpress.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.