Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skolearbejdet presser hver tredje elev

Langt flere elever føler sig presset af undervisning og lektier. Det er en økonomisk trængt folkeskole, der svigter børnene, mener eksperter.

Det er ikke lige sjovt for alle elever, når klokken ringer ind, læreren stiller spørgsmål, og klassen får lektier for.

Hver tredje skoleelev føler sig presset af arbejdet i skolen og lektierne, viser en ny undersøgelse om børns trivsel foretaget af Statens Institut for Folkesundhed (SIF) blandt 11-15-årige skoleelever. I 1994 var det halvt så mange, der følte sig presset.

»Tallene afspejler et meget presset system. Der er kommet flere test og mindre rummelighed i folkeskolen. Samtidig skal skolerne spare, ligesom der er færre lærere til at tage sig af eleverne,« siger Bjørn Holstein, professor ved SIF.

Den netop afgåede formand for Danske Skoleelever, Troels Boldt Rømer, genkender problemet med lærerne.

»Det er fint, at man et langt stykke hen ad vejen stiller krav til eleverne, men lærerne er ikke gode nok til at hjælpe eleverne med at håndtere de her forventninger fra skolen og samfundet,« siger han.

Flere eksperter mener, det kan få store konsekvenser, hvis eleverne bliver presset for meget i dagligdagen. Blandt andet kan de blive deprimerede, ligesom det kan gå ud over læringen. Blandt eksperterne er Hallur Thorsteinsson, afdelings-leder på PsykiatriFondens Børne- og Ungeafdeling.

»Elever, der føler sig presset og har svært ved at overskue dagligdagen, har en tendens til at vende det indad. De føler ikke, de slår til, og det kan udvikle sig i en depressiv retning,« forklarer han.

Formand for Skolelederne Anders Balle erkender, at det er svært for skolerne at stille det nødvendige lærerberedskab til rådighed, fordi økonomien har trange kår, men han mener ikke, at det er usundt for eleverne, at de føler sig presset.

»Jeg synes ikke, det er slemt, at børnene føler sig presset af skolearbejdet. Det skal selvfølgelig ikke være så meget, at de mistrives, men vi skulle sandelig gerne presse børnene til at lære mest muligt,« siger han.

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) vil i fremtiden foretage flere trivselsundersøgelser, men afviser at slække på de faglige krav: »Jeg går ikke på kompromis med fagligheden. Det handler også om, at forældrene må tage ansvar og i højere grad forberede deres børn på skolen.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.