Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skilsmissebørn får en hjælpende hånd

Eksperter, familier og børn giver i ny kampagne gode råd til forældre, der skal skilles.

Brødrene Balder og Brage Kringelbach oplevede som henholdsvis seks- og treårig, at forældrene blev skilt. Det forløb forholdsvis smertefrit, fordi forældrene var i stand til at tale sammen. Men sådan er det langt fra for alle – og nu skal forældrene have hjælp til at undgå misforståelser.
Brødrene Balder og Brage Kringelbach oplevede som henholdsvis seks- og treårig, at forældrene blev skilt. Det forløb forholdsvis smertefrit, fordi forældrene var i stand til at tale sammen. Men sådan er det langt fra for alle – og nu skal forældrene have hjælp til at undgå misforståelser.

Han lå i køjesengen sammen med sin bror på tre år, da hans mor kom ind og fortalte, at far og mor skulle skilles. Selv var Balder Kringelbach seks år gammel. Han blev ked af det. Han vidste godt, at det betød, at han skulle bo to steder.

»Mine forældre havde planlagt, at vi skulle bo skiftevis ni dage hos min mor og fem dage hos min far. Men så hørte jeg, at en kammerat i børnehaven boede syv dage hvert sted. Det sagde jeg til mine forældre, at det ville jeg også, og det, syntes de, var en god idé,« fortæller den i dag 20 år gamle økonomistuderende Balder Kringelbach om dengang, hans forældre gik fra hinanden i 1998.

For Balder og hans bror, Brage, vidner den episode om, at deres forældre har haft et godt samarbejde og lyttet til dem.

Men som en rapport fra Det Nationale Center for Velfærdsforskning, SFI, dokumenterede i fjor, er det langt fra altid, at forældre til skilsmissebørn kan nå til enighed om børnenes hverdag. Hvert tredje 11-årige barn i skilsmissefamilier oplever således, at forældrene må i Statsforvaltningen for at få afgjort børnenes bopæl, samvær og forældremyndighed og hver gang risikerer børnene at blive fanget i krydsilden.

Derfor lancerer socialminister Karen Hækkerup nu hjemmesiden børnimidten.dk, hvor eksperter, familier og børn giver gode råd til forældre, så de kan komme bedst muligt igennem samlivsbruddet og skåne børnene for konflikter.

»Når forældre går fra hinanden, får barnet revet sin tilværelse midt over. Det er barnet, der er i midten, og det er det, som forældrene tit har konflikter om. Derfor skal kampagnen hjælpe forældre til at tackle den udfordring, det er at samarbejde med den anden forælder og til at komme bedst igennem bruddet med mindst mulig skade for barnet,« siger socialminister Karen Hækkerup (S).

Opgør med myter om, hvordan der skal deles

Med kampagnen vil hun samtidig gøre op med en del myter, der er opstået i kølvandet på forældreansvarsloven fra 2007, og som har ført til en revision af loven i efteråret.

Mange danskere har nemlig misforstået lovens formål, som oprindeligt er at lægge vægt på barnets perspektiv, sikre barnets ret til begge dets forældre og at fastslå, at begge forældre fortsat har ansvaret for barnet, hvorfor de i udgangspunktet har delt forældremyndighed.

Men i stedet tolker mange nyligt fraskilte loven som, at det er dem, der har lige meget ret til deres barn, eksempelvis ved at børnene skal bo skiftevis en uge ad gangen hos forældrene, som hver femte skilsmissebarn har erfaring med. Det fortæller børnesagkyndig i Statsforvaltningen Syddanmark Britta Kristensen.

»Det bedste for barnet er at have to aktive og engagerede forældre omkring sig. Så at man har det fælles ansvar er rigtig godt. Problemet er, at nogle forstår det sådan, at det også betyder, at de skal dele barnet. De deler lige over i ferier, og hvis de har to børn, får det ene barn bopæl hos mor, det andet hos far, så de som forældre på alle mulige måder bliver ligestillet,« siger Britta Kristensen, der via video på den nye hjemmeside giver gode råd til aftaler om bopæl og samvær.

Talrige forskningsprojekter viser, at det, der har størst betydning for skilsmissebørnens trivsel, er, om forældrene er i stand til at samarbejde. Selv om Balder Kringelbach kun erindrer få konflikter mellem sine forældre, har han ikke glemt, hvor svære de var at navigere i.

»Det bliver let sådan, at man holder den del af sit liv, som man har med den anden, lidt hemmeligt, fordi man er bange for, at det skaber dårlig stemning, hvis man taler om den ene forælder til den anden,« siger han.

Et dårligt samarbejde mellem forældrene betyder også, at børnene får en masse praktis­ke bekymringer, fordi de har to hjem, fortæller konsulent i Center for Familie­udvikling, Søren Marcussen, der også er med i kampagnen:

»Der, hvor forældre ikke kommunikerer godt om det praktiske og logistiske, skal børnene huske at tænke på tøj, at melde tilbage til fødselsdage og til skolen. Det fylder rigtig meget for dem.«

Også bedsteforældre og andre tæt på børn kan få vejledning på »børnimidten.dk« til, hvordan de bedste støtter barnet og dets forældre under skilsmissen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.