Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skib skyld i strømsvigt på Bornholm

Energinet.dk vil kræve erstatning af det skib, der formodes at være skyld i, at strømkablet fra Sverige til Bornholm tirsdag aften blev revet over.

Det var formentlig et anker fra et skib, der rev strømkablet mellem Sverige og Bornholm over tirsdag aften.

Det er den foreløbige konklusion, som ejeren af kablet - Energinet.dk - er nået frem til. Det viser sig, at et skib cirklede over netop det sted, hvor bruddet skete på søkablet tirsdag aften, oplyser Energinet.dk. Stedet ligger 17,4 kilometer fra den svenske kyst.

- Alt peger på et brud og en kortslutning opstået efter sammenstød med et anker. Kablet er beskyttet af flere kapper og ligger gravet ned en meter under havbunden, siger pressechef Jesper Nørskov Rasmussen, Energinet.dk.

Selskabet sender nu et skib med dykker og undervandsfartøj ud for at besigtige skaderne og se efter eventuelle slæbespor fra et anker. Derefter bliver et større skib sendt ud for at hæve kablet op over havoverfladen, så det kan blive lappet.

Energinet.dk er i kontakt med det formodede gerningsskib og dets forsikringsselskab. Hvis det er et anker, der er skyld i strømsvigtet, vil Energinet.dk rejse erstatningskrav. Beløbets størrelse er endnu ukendt.

- Vi kan ikke sige, hvor stort et beløb vi vil kræve i erstatning. Men det kan godt være et millionbeløb, da det er en relativ dyr operation at hæve kablet og reparere det efter et brud, siger Jesper Nørskov Rasmussen.

Han vil ikke oplyse hvilken nationalitet, det mistænkte fartøj har.

Reparationen af søkablet går i gang hurtigst muligt. Afhængigt af vejr og skadens omfang kan kablet tidligst være repareret, testet og klar til brug i uge to i 2013.

Bornholmerne kommer dog ikke til at mangle strøm, da kraftværket Østkraft siden natten til onsdag har produceret elektricitet.

For præcis to år siden skete en lignende fejl på samme søkabel. Her var det ligeledes et skib, der var skyld i fejlen.

Jesper Nørskov Rasmussen mener dog ikke umiddelbart, man kan gøre mere for at undgå lignende fejl.

- Kablet er pakket ind og gravet ned, og det er afmærket på søkort, at man ikke må ligge for anker ved kablet. Man kan altid overveje, om vi skal gøre yderligere, men lige umiddelbart har vi ikke nogen planer, siger han.

Siden 1988 har der været fem tilfælde, hvor et skib har forårsaget brud på søkabler med elektricitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.