Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Analyse

Skattekommission skal afgøre strid om ord

Selv direktør Erling Andersen fra Skat København erkendte torsdag, at tidligere departementschef Peter Lofts enorme interesse for skattesagen muligvis skyldtes, at han blot ville sikre, at afgørelsen var korrekt.

Erling Andersen, direktør i SKAT København, ankommer til Skattesagskommissionen i Søborg torsdag d.13.december 2012.
Erling Andersen, direktør i SKAT København, ankommer til Skattesagskommissionen i Søborg torsdag d.13.december 2012.

I den igangværende skattesagskommission har alle kommissionens medlemmer mulighed for at stille uddybende spørgsmål, og måske blev ikke bare torsdagens afhøring af direktør i Skat København Erling Andersen, men skattesagen som hele, indrammet i de døende minutter hen på eftermiddagen, da kommissionsmedlem professor Niels Fenger tog ordet.

Direkte henvendt til Erling Andersen opsummerede Fenger den massive interesse for Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag, som den nu hjemvendte departementschef Peter Loft ifølge Erling Andersen udviste sommeren 2010.

- Du siger, at du var overrasket. Men var du overrasket over, hvor dybt Loft var inde i sagen. Eller var der også en tendens til, at han ville flytte sagen, spurgte Fenger.

- Spørger du mig direkte, om der entydigt var noget, hvor vi blev bedt om at ændre afgørelse? Det er jeg ikke i stand til at svare på. Han blev bare ved med konstant at stille spørgsmål til sagen, sagde Erling Andersen.

- Kunne det alene være med henblik på at sikre, at afgørelsen var rigtig, fastholdt Fenger.

- Ja, erkendte Erling Andersen.

Det er i dette spændingsfelt og skisma, at skattesagen befinder sig. Der er ingen tvivl om, at Skatteministeriets top personificeret ved daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V), rådgiver Peter Arnfeldt og departementschef Peter Loft gik dybere ned i Kinnocks skattesag, end der nærmest findes fortilfælde på. Der er heller ingen tvivl om, at det lugter fælt af, at Lund Poulsen og co. ikke havde grædt, var Kinnock blevet skattepligtig.

Men selv de, der oplevede det stærkeste pres fra Skatteministeriets top, ser ikke ud til at kunne levere den afgørende dokumentation. Kommissionen har nu afhørt samtlige indkaldte vidner fra Skat København, som behandlede Kinnock-sagen. Faktisk har samtlige hørt om eller fornemmet et pres på at gøre Kinnock skattepligtig, men ingen kan bevise det.

Erling Andersen fortsætter tirsdag

Nu hører det med til historien, at afhøringen af Erling Andersen fortsætter tirsdag – og kommissionen endnu ikke er nået til de mest betændte dage omkring offentliggørelsen af afgørelsen i september 2010. At vidner fra Skatteministeriet, som har været endnu tættere på ministeren, endnu ikke er afhørt. Og at en kritisk redegørelse fra skattesagskommissionen i princippet stadig kan udløse en rigsretssag mod Lund Poulsen - alt efter den politiske vejrhane på Christiansborg.

Erling Andersen er så at sige ophavsmanden til hele skattesagen, efter at han i senefteråret 2011 skrev en stærkt kritisk redegørelse om forløbet. Men selv han var flere gange inde på skattesagens dilemma i går. Sommeren 2010 vakte det naturligvis Andersens opmærksomhed, at Lund Poulsens rådgiver, Peter Arnfeldt, via Peter Loft kunne stille detaljerede spørgsmål om Thorning og Kinnocks lejlighed i London og om, hvorvidt parret overhovedet havde sluppet dansk skattepligt, da de fraflyttede Danmark i 1999. Men selv Erling Andersen indskød flere gange under afhøringen, at Peter Loft havde holdt sig på dydens smalle sti.

- Det undrer os, hvorfor departementschefen er så langt nede i sagen, og jeg spidser ører, når Peter Arnfeldt bliver nævnt. Men på intet tidspunkt siger Peter Loft: Den sætning skal ud, eller de notater skal I tage med. Det er en dialog, huskede Erling Andersen.

Og understregede om indblandingen:

- Det undrer mig såre, så meget Peter (Loft, red.) kerer sig om sagen. Men jeg opfatter det ikke, som om der foregår direkte sagsbehandling.

Og så formulerede kommissionens udspørger, Lars Kjeldsen, selv skattesagens kerne:

- Det kan måske være en strid om ord.

Erling Andersen lignede ellers en kampklar skattechef, da han torsdag formiddag mødte i kommissionen.

En hest i startboks

Iført lyseblå skjorte, mørkegråt jakkesæt og briller smilede han og løftede den ene hånd som en gestus til de fremmødte tilhørere og journalister, da han trådte ind i lokalet i Gladsaxe. Han fremstod nøjagtig som en hest i en startboks, der endelig blev sluppet løs – en metafor han tidligere selv har formuleret om sin venten på at forklare sig . Med sikker stemme og et venstre ben, som kørte op og ned, op og ned, forklarede han næsten utålmodigt om sin karriere op i Skats øverste chefrækker, og om dengang han sommeren 2010 skulle stå i spidsen for Danmarks nok mest omtalte skattesag nogensinde. Og hesten i startboksen lagde hårdt ud.

Erling Andersen udpenslede, hvordan Thorning og Kinnocks skattesag fra begyndelsen adskilte sig markant fra en normal skattesag, og hvordan han fik mistanke om, at Troels Lund Poulsen, Peter Arnfeldt og Peter Loft allerede ved sagens fødsel nærede stor interesse. Indledningsvist hæftede han sig ved, at departementschef Peter Loft personligt ville håndtere al kontakt til pressen. Og både den 28. juni og 1. juli 2010 skete der usædvanlige ting. Først krævede Skatteministeriets top ifølge produktionsdirektør Steffen Normann Hansen, at Skat København indledte en såkaldt kontrolsag og skrev direkte til Helle Thorning-Schmidt, fordi hun i pressen havde givet udtryk for, at hun var i dialog med Skat.

- Ministeren mener ikke, at hun skal slippe af sted med det. Vi må skrive til hende, at vi i hvert fald ikke kender noget til en henvendelse, havde Erling Andersen ifølge ham selv fået at vide af Normann Hansen.

Andersen valgte at bøje sig for kravet.

Dernæst blev han bedt om at udsende en pressemeddelelse om, at Skat København var opmærksom på Thorning-Kinnock-sagen.

- Og der skulle ikke udsendes noget, før Peter Arnfeldt og Troels Lund Poulsen var taget i ed, forklarede Erling Andersen.

Også det krav efterkom han.

- Men det begynder at trække hen mod noget, der ligner chikane, tilføjede Erling Andersen.

Dialog mellem chefer

Til gengæld nedtonede han betydningen af de fem meget omtalte møder mellem ham og Peter Loft, som Politiken afslørede i efteråret 2011, og som ellers ledte op til kommissionsnedsættelsen.

- Det var en dialog mellem to topchefer, forklarede Andersen.

Dagens største drama udfoldede sig, da Erling Andersen blev spurgt ind til det møde 26. august 2010, hvor Thorning og Kinnocks skatterådgiver, Frode Holm, bragte rygtet om Kinnocks homo- eller biseksualitet ind i sagen.

Gav rygtet videre til Loft

Andersen erkendte, at han havde insisteret på, at parret mødte personligt frem, så de selv kunne udrede de mange modsatrettede oplysninger fra diverse interview om, hvor ofte Kinnock egentlig befandt sig i Danmark. Rygtet om Kinnock endte både hos Lund Poulsen og Arnfeldt, og Erling Andersen erkendte i går, at han var bindeleddet mellem Skat København og ministeriet.

- Jeg sagde det til Peter Loft for at give ham det fulde billede af sagsafslutningen. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at han bragte det videre til ministeren, forklarede Andersen.

Da Frode Holm blev afhørt af kommissionen, undlod udspørger Lars Kjeldsen at bore i, hvor Frode Holm havde rygtet om Kinnock fra og lod – efter et ledende spørgsmål – Frode Holm bekræfte, at det var en ren hypotese. Men Erling Andersen var gået i fuld galop om omstændighederne bag rygtet 26. august 2010, inden kommissionen nåede at smække lågen til startboksen i.

- På et tidspunkt kigger Frode Holm direkte på mig og spørger: Vil du virkelig gerne vide, hvorfor de ikke vil møde frem? Ja, svarer jeg. Fordi Kinnock er biseksuel, og hun (Thorning, red.) vil på ingen måde vil sidde og redegøre for deres forhold, sagde Andersen og fortsatte:

- Siden Frode Holm modtog sagen, har han været orienteret om, at Kinnock var biseksuel. Det fik han at vide af ham, der kontaktede ham om sagen.

Så blev det for meget.

- Jeg tror, at du skal standse her, afbrød kommissionsformand Lars E. Andersen.

BT spekulerer

Selv om Erling Andersens egen bisidder i sagen betonede, at der ikke ville komme nyt frem i sagen, besluttede kommissionen efter et kvarters votering, at dørene skulle lukkes for offentligheden om disse personfølsomme spørgsmål. Oplysningerne fra Erling Andersen satte i går gang i talrige spekulationer. Værst gik det for dagbladet BT, som kontaktede Frode Holm og spurgte, hvem der oprindeligt kontaktede ham for at tage skattesagen. Da Frode Holm svarede Thorning, kædede BT på sin hjemmeside statsministeren sammen med homorygterne under overskriften:

»Thorning startede selv homo-rygtet« – senere gengivet i en modificeret version på Ekstra Bladets hjemmeside. Den historie vil altså kræve, at Thorning selv havde ringet til Frode Holm i forsommeren 2010 og spurgt: »Undskyld, vil du tage min skattesag. Min mand er i øvrigt biseksuel« og er naturligvis noget vrøvl. Senere i går ændrede BT overskrift til »Dramatisk udvikling – startede Thorning selv homorygtet?« og senere igen til »Dramatisk udvikling – sådan opstod homorygtet om Kinnock.«

Selv siger Frode Holm:

- Jeg kan dementere, at rygtet stammer fra Helle selv. Det er jo helt ude i hampen.

Han nægter at svare på, hvor han fik ideen fra.

- Jeg åbner ikke den diskussion igen. Hverken om, hvor jeg vidste det fra, eller om jeg vidste det, siger Frode Holm.

Peter Arnfeldt oplyser, at det er korrekt, at han viderebragte pressehenvendelser om både 1999-problematikken og London-lejligheden til Peter Loft. Det første spørgsmål i juni, efter at BT havde spurgt ind til forskellen på til- og fraflytning i skattesager, det andet, da flere medier i august skrev om parrets lejlighed i Storbritannien.

- Når journalister spurgte ind til noget, viderebragte jeg det til departementschef Peter Loft. Det var helt logisk. Og i øvrigt også naturligt, at Loft bragte spørgsmålene videre til det presseberedskab, Skat København skulle udarbejde.

Det lykkedes i går ikke at træffe en kommentar fra Peter Loft. Statsministerparret har ingen kommentarer til sagen, oplyser Statsministeriet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.