Skattejæger om gyldent fund: Jeg har stort set ikke sovet i 14 dage

Tre amatørarkæologer har – med deres vilde fund af syv armringe fra 900-tallet - fået alle til at vende øjnene mod en mark i Jylland. »Man behøvede knapt en detektor eller at grave,« siger Marie Aagaard Larsen.

Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

I fjorten dage har Marie Aagaard Larsen stort set ikke sovet. Det skyldes, at hun, sammen med ægtefællen Kristen Nedergaard Dreiøe og deres fælles ven Poul Nørgaard Pedersen har holdt hemmeligt, at de den 1. juni skrev sig ind i de danske historiebøger med et historisk fund.

De tre amatørarkæologer, der tilsammen udgør Team Rainbow Power, fandt på en mark nær Vejen syv armringe fra 900-tallet.

»Der har pumpet så meget adrenalin rundt i kroppen på mig de sidste 14 dage, at jeg stort set ikke har sovet. Men jeg er så småt ved selv at forstå det. Det er med til at gøre det virkeligt, at vi må tale om det,« siger Marie Aagaard Larsen.

De syv armringe fra 900-tallet, som blev fundet af tre amatørarkæologer i forrige uge. Fotograf: Nick Schaadt, Museet på Sønderskov.
De syv armringe fra 900-tallet, som blev fundet af tre amatørarkæologer i forrige uge. Fotograf: Nick Schaadt, Museet på Sønderskov.

Eventyret startede for halvandet år siden, da Marie Aagaard Larsen var ude at gå en tur med sin søn. Midt på en mark stod en fremmed mand med en metaldetektor. I en længere periode har Marie Aagaard Larsen tænkt over, at hun egentlig gerne ville i gang, men havde ikke fået gjort noget ved det. Hun fik lov at låne Poul Nørgaard Pedersens og vendte begejstret hjem til sin mand.

»Han synes, at lød lidt specielt, men inden for 10 minutter havde min mand gjort et danefund med den detektor, som vi havde lånt, og så var han hooked. Derfra gik der ikke længe, før vi selv havde købt to detektorer.«

En af armringene fra den sydvestjyske guldskat. Fotograf: Poul Nørgaard Pedersen.
En af armringene fra den sydvestjyske guldskat. Fotograf: Poul Nørgaard Pedersen.

I deres almindelige arbejde sidder alle tre amatørarkæologer stille på et kontor. Marie Aagaard Larsen er psykolog, derfor trækker det at komme ud og få frisk luft, fuglesang, naturoplevelser og motion.

»Det er historie og viden, vi finder, og det er mega spændende. Det er som at få lov til at sætte sig ind i en tidskapsel og rejse tilbage i tiden og så rejse frem i tiden og vise jer alle sammen, hvad vi har fundet. Det er helt vildt fantastisk. Det kan man kun blive endnu mere begejstret over.«

Den sjette vikingeguldring, der dukkede op af jorden. Fotograf: Poul Nørgaard Pedersen.
Den sjette vikingeguldring, der dukkede op af jorden. Fotograf: Poul Nørgaard Pedersen.

Team Rainbow Power bruger et sted mellem fem-otte timer om ugen, og de er altid ude sammen og altid i lokalområdet, fordi det er sjovest sådan.

»Alt det, vi har fundet, har ligget mellem 0, 10 og 20 centimeter nede i jorden. Så man behøver knapt en detektor eller at grave,« forklarer Marie Aagaard Larsen.

På den mark, hvor holdet har gjort sine fund, er der i 1911 blev fundet en guldkæde på 67 gram.

Marie Aagaard Larsen, der er en af de tre glade findere, siddende i marken sammen med to af guldringene. Fotograf: Poul Nørgaard Pedersen.
Marie Aagaard Larsen, der er en af de tre glade findere, siddende i marken sammen med to af guldringene. Fotograf: Poul Nørgaard Pedersen.

Men hvilken følelse går egentlig gennem kroppen, når man finder ud af, at man har gjort et historisk fund?

»Jeg kan beskrive det med et ord, som jeg aldrig har brugt om mig selv, og jeg er endda psykolog; ærefrygt. Det er så stort et historisk vingesus, og det er så store kulturhistoriske værdier, at der ikke er indrettet en hylde i mig til at rumme det endnu,« siger Marie Aagaard Larsen.

Adspurgt om hun nogensinde havde forestillet sig, at hun kunne skrive sig selv ind i historiebøgerne, da hun startede som amatørarkæolog, lyder det:

»Som den heppe-entusiat, jeg er, har jeg da sagt til min far, at vi ville finde det tredje guldhorn, og så grinte han grint lidt, men så skete det her.«

Team Power Rainbow har ingen planer om at kvitte deres jobs for at blive fuldtids arkæologer, men de ringede dog til deres chefer og fortalte, at de ikke kom dagen efter fundet. Som undskyldning fra dagens fravær gav de cheferne guldkarameller, »så sagde vi lidt uden at sige for meget,« forklarer Marie Aagaard Larsen.

Lars Grundvad, arkæolog og museumsinspektør på museet i Vejen, var den første, skattejægerne ringede til, da de gjorde det historiske fund.

»Jeg stoppede med at trække vejret, og det er ikke engang for sjov. Jeg vidste, at det var noget meget, meget stort. På museet vidste vi, at der var en mulighed for, at der kunne gøres et fund, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at det var så stort,« siger han.

På museet håber og arbejder man på at kunne få lov til at udstille de syv armringe i en måned, men så skal det på Nationalmuseet bagefter.

»Det er en form for peak i min karriere, jeg tror ikke, at jeg nogensinde kommer til at opleve større guldfund.«

Lars Grundvad har en anelse om, at der er flere skatte gravet ned, derfor holdes markens nærmere geografiske placering indtil videre hemmelig for offentligheden. Det er Team Rainbow Power, der får lov til at fortsætte jagten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.