Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skattedirektør frygtede læk fra egen chef

Erling Andersen, direktør i Skat København, mistænkte Peter Loft, daværende departementschef i Skatteministeriet, for at give fortrolige oplysninger videre.

Erling Andersen, direktør i SKAT København, ankommer til Skattesagskommissionen i Søborg tirsdag d. 18 december 2012.
Erling Andersen, direktør i SKAT København, ankommer til Skattesagskommissionen i Søborg tirsdag d. 18 december 2012.

Yderst modvilligt gav Skat København den 14. september 2010 et notat med personlige oplysninger om Helle Thorning-Schmidt (S), som Peter Loft, Skatteministeriets daværende departementschef, havde bedt om.

Erling Andersen, direktør i Skat København, forklarede under dagens høringer for skattesagskommissionen, at tilliden til egen chef og departementschef på det tidspunkt var sønderskudt. Og at departementschefen ikke burde få adgang til et papir fra sagsbehandlerne i Skat København med fortrolige oplysninger om den daværende oppositionsleder.

Kommissionens udspørger, advokat Lars Kjeldsen, spurgte:

Grunden til at du ikke syntes, at ministeren skulle have de oplysninger, var, at du frygtede, at de skulle misbruges. Er det korrekt sammenfattet?

- Ja, svarede Erling Andersen.

Særligt udslagsgivende for tillidsbruddet var ifølge Erling Andersen, at Peter Loft på et møde den 13. september 2010 forsøgte at få tilføjet de såkaldte fire linjer til Skat Københavns udkast til en frifindelse af Helle Thorning-Schmidts ægtemand, Stephen Kinnock, for skattepligt i Danmark.

Dyb mistro

Linjerne måtte ifølge Erling Andersen være kommet på initiativ af daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og hans spindoktor Peter Arnfeldt. De samme linjer var ifølge Erling Andersen en klar hentydning til rygterne om Kinnocks påståede homoseksualitet. Det var et rygte, som Erling Andersen selv havde viderebragt til Peter Loft fra parrets revisor Frode Holm. Og departementschefen - har det vist sig - viderebragte rygtet til Troels Lund Poulsen.

- På det her tidspunkt var der en dyb mistro til, at Peter Loft gav oplysninger videre til ministeren, sagde Erling Andersen til undersøgelseskommissionen.

Erling Andersen undrede sig desuden over, at andre fortrolige oplysninger nåede uden for den snævre kreds, som ellers kun skulle have haft kendskab til dem i de højspændte måneder, da Kinnocks skattesag blev behandlet af Skat København i sommeren og det tidlige efterår 2010.

Eksempelvis holdt der en sendevogn fra TV2 ude foran Skat Københavns lokaler på Sluseholmen i København, da revisor Frode Holm kom for at hente Skat Københavns agterskrivelse den 16. september 2010.

- Hvorfor TV2 holdt dernede, ved jeg ikke, men Peter Arnfeldts kone var jo nyhedsredaktør (Ulla Østergaard, red.) på TV2, sagde Erling Andersen.

Frode Holm forlod i øvrigt Skat København under dække af en paraply.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.