Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skat bruger ulovlige beviser i sag mod udlandsdansker

Bagmandspoliti opgav efterforskning, men Skat bruger nu politiets aflytninger og andre oplysninger, lyder det.

Morten Niels Jakobsen er chef i Bagmandspolitiet. Nu skal en dommer afgøre, om politiet har pligt til også at destruere efterforskningsmateriale, som gives videre til andre myndigheder. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen/arkiv
Morten Niels Jakobsen er chef i Bagmandspolitiet. Nu skal en dommer afgøre, om politiet har pligt til også at destruere efterforskningsmateriale, som gives videre til andre myndigheder. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen/arkiv

København. I en stor sag mod en udlandsdansker gør Skat brug af materiale, som stammer fra politiets ulovlige aflytning og ulovlige ransagning.

Det er kommet frem i et retsmøde onsdag i Københavns Byret, hvor mandens advokater er i konfrontation med en repræsentant for Bagmandspolitiet.

Det er oplysninger fra to aflyttede samtaler mellem manden og hans britiske advokat, som Skat udtrykkeligt henviser til i en verserende sag mod manden, oplyser advokat Thomas Frøbert fra selskabet Bech-Bruun.

Imidlertid må politiet ifølge retsplejeloven ikke aflytte borgeres fortrolige samtaler med deres advokater. De skal "straks tilintetgøres", hedder det i loven. Desuden skal almindelige aflytninger destrueres, når en straffesag ikke bliver til noget.

Destruktionen er da også sket, forsikrer Bagmandspolitiet i retsmødet. Men problemet er ifølge mandens advokater, at tilintetgørelsen slet ikke er effektiv, når materialet fortsat findes og nu benyttes af Skat.

- Det er en fuldstændig uacceptabel retstilstand, siger senioradvokat Poul Gade, ligeledes fra Bech-Bruun.

Derfor beder han byretten om at slå fast, at Bagmandspolitiet har pligt til at destruere alt det materiale, som nu befinder sig hos Skat.

Aflytningen skete over fem måneder i 2006 og 2007. Senere besluttede politiet ikke at rejse en straffesag, men Skat fører en almindelig sag mod manden.

- Vores klient ønsker en principiel afgørelse om håndteringen af politiets materiale, for det udgør et væsentligt indgreb i hans privatliv, siger senioradvokat Poul Gade.

- Det er en uforståelig fejl, siger Poul Gade om det forhold, at Bagmandspolitiet også beslaglagde korrespondance mellem den mistænkte og hans advokater.

Han ønsker desuden destruktion af såkaldte masteoplysninger - altså data om, hvor en mobiltelefon befandt sig - og andre aflytninger, som Bagmandspolitiet har overdraget til Skat.

Malene Jensen, der er specialkonsulent hos Bagmandspolitiet, melder dog hus forbi.

- Vi har orienteret Skat om, at vi har foretaget destruktion af materialet, siger hun.

I stedet for at gå i retten for at få hjælp bør advokaterne efter hendes mening henvende sig til Skat eller Datatilsynet - eller i øvrigt vente på, at Rigsadvokaten træffer en afgørelse.

I skattesagen, der verserer ved Landsskatteretten, afkræves udlandsdanskeren "mere end 50 millioner kroner", oplyser Thomas Frøbert.

Byretsdommer Lone Bach Nielsen afgør striden 24. august.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.