Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skarp kritik af Dronningens Facebook-kommentar

Følger Dronningen overhovedet med tiden? Det spørgsmål rejser flere af B.dk’s læsere i forbindelse med Dronningens nytårstale. De er især kritiske over for Dronningens kommentarer om Facebook og det perfekte liv.

Dronning Margrethe holder sin nytårstale i Christian IXs palæ på Amalienborg mandag den 31. December.
Dronning Margrethe holder sin nytårstale i Christian IXs palæ på Amalienborg mandag den 31. December.

Da Dronning Margrethe nytårsaften tonede frem på skærmen og holdt sin traditionsrige nytårstale, lød det blandt andet sådan her:

»Der er en tendens i tiden til at tegne et billede af det perfekte liv med ægtefælle, børn, et inspirerende arbejde, spændende fritidsinteresser, et ungdommeligt udseende uanset alder. Hvem kan leve op til det alt sammen? Hvorfor skal vi dog det? Vi møder jo alle sammen modgang før eller siden. Vi knækker halsen på de kriser, der kan ramme os, hvis kun det perfekte – og overfladiske – liv er godt nok!
Jeg tror, at det i særlig grad er de unge, som er udsatte. De moderne kommunikationsmidler med internet og Facebook rummer fantastiske muligheder, men der er også farer forbundet med det. De meget unge kan blive så optaget af det, at de så at sige lever i cyberspace, at virkeligheden leves på anden hånd i et slags udstillingsvindue, hvor det mere gælder om at tage sig ud end om at være sig selv. Men de unge skal nå frem til at være sig selv, ikke kun som en gruppe, men som de enkelte personer, de er. Det skal vi hjælpe dem til; ikke ved at rydde hver en sten på deres vej, men ved at indgyde dem tro på sig selv, sådan at de kan klare sig i livet.«

Majestætens kommentarer om Facebook og det perfekte liv har drevet adskillige mennesker til tastaturet, og på både B.dk og Berlingskes Facebook-side, udtrykker flere kritik over for Dronningens synspunkter.

- Det med det perfekte liv er hun jo om nogen en stor eksponent for. Der er vist ikke ret mange, der på samme måde som kongehuset konstant viser sig frem med dyre middage, fantastiske slotte og overdådige kjoler. Og alt det uden den mindste reflektion om det er rimeligt, skriver en bruger.

- Den (talen, red.) blev holdt af en kvinde, som tydeligvis ikke er fulgt med tiden. Mere er der vist ikke at sige til det, lyder en anden kommentar, men en tredje giver udtryk for sin kritik på følgende måde:

- Uanset, hvad Margrethe mener, så lever hun ikke i samme verden som os, og hun kan kun have hørt om krisen, arbejdsløshed, facebook-børn osv. Det er utroværdigt og ligegyldigt.

En fjerde kritiker hæfter sig ved, at Dronningen specifikt nævnte Facebook i sin tale:

- Advarsler mod menneskelig overfladiskhed generelt er okay, men når Dronningen kæder det sammen med brug af en bestemt navngiven erhvervsvirksomheds produkt, går hun helt klart over stregen. Hvad vil reaktionen ikke være, hvis præsident Obama i en tale til nationen advarer amerikanerne mod produkter fra en navngiven dansk virksomhed, f.eks. Lego eller Novo. En sådan bevidst taktløshed burde vores monark have holdt sig for god til. Det er bare for pinligt!


Også ros

Der er dog også ros til Dronningen.

- Super tale, specielt det angående det perfekte liv, lyder en kommentar.

- Jeg holdt især meget af omtalen af jagten på det perfekte liv, som hun ganske rigtigt påpegede, ikke er muligt at opnå. Især den tåbelige fjæsbog, som så decideret er en kvindeting, driver med sikkerhed mange, især yngre, kvinder ud i desperation. Der er sikkert ikke mange, der udstiller deres miserable tilværelse og liv på fjæsbogen, men kommer alene med løgnehistorier om deres »glamourøse« tilværelse som supermødre, succesrige karrierekvinder og meget andet bavl, lyder en anden kommentar, mens en tredje skriver følgende:

- Syntes hun kom hele vejen rundt uden at genere nogen, bedste tale i flere år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.