Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Skandale!« Nutella er bedre i Vesteuropa end i Østeuropa

Fødevarer fra multinationale virksomheder svinger i kvalitet alt efter, hvor i Europa vi køber dem.

Det er dejligt med mærkevarer, som man kender smagen af. Men nu har de ungarske fødevaremyndigheder gjort et fund, der sætter spørgsmålstegn ved, om man kan regne med smagen at fødevarer som Coca Cola, Nescafé og Nutella.

Ungarns fødevaremyndighed, NEBIH, har undersøgt 24 produkter i Ungarn og i Østrig, og de har fundet forskelle i smag og konsistens på fødevarer, der at dømme på indpakningen skulle være ens. Det skriver mediet Euractiv.

De ungarnske myndigheder har kaldt opdagelsen for »den største skandale i nyere tid,« og det ungarske fødevareministerium har varslet en større undersøgelse af fødevarerne på det ungarske marked.

Nutella og vafler fra det multinationale selskab Wafers er blandt de undersøgte produkter, og myndighederne mener, at Nutellaen er mindre smagfuld end den, man kan købe i Østrig, og at vaflerne er mindre sprøde.

Flere sødemidler – mindre kød

Også i nabolandet Slovakiet har myndighederne fundet kvalitetsforskel på fødevarer, der ser ens ud. Myndighederne har sammenlignet fødevarer i Slovakiet og Tyskland, og den seneste analyse viser, at halvdelen af de 22 fødevarer, der blev testet, viste kvalitetsforskelle i forhold til produkter, der angiveligt er magen til dem, man kan købe i Tyskland.

»Forbrugerne forventer samme kvalitet fra samme brand uanset i hvilket land produktet er købt,« siger den slovakiske fødevareminister Gabriela Matečná til mediet The Slovak Spectator.

Fødevareinspektørerne i Slovakiet fandt, at kødprodukter bestod af mere fedt, og at produkterne indeholdte flere kunstige sødemidler og konserveringsmidler, derudover havde varen en lavere vægt i gram end sammenlignelige Vesteuropæiske produkter.

Tilbage i 2011 klagede forbrugerorganisationer i Central- og Østeuropa til EU over den forskel, der angiveligt var på kvaliteten af identiske fødevarer. Anledningen var en undersøgelse af fødevarer solgt i otte forskellige EU lande, som bekræftede, hvad flere Østeuropæiske lande havde mistænkt, nemlig at multinationale selskaber varierer kvaliteten af de produkter, som de sender til forskellige europæiske lande under det samme brand.

Efter en drøftelse i Udvalg om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed fremlagde parlamentsmedlemmerne en udtalelse, der sagde, at det er uacceptabelt at have dobbelte standarder og forskelle i kvaliteten af de fødevarer, der markedsføres i EU. Til det svarede EU-kommissionen, at der ikke er grund til at regulere på området, da multinationale selskaber gerne må tilpasse deres produkter til forskellige markeder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.