Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skal Parken være røgfri?

Overlæge går til Folketingets sundhedsudvalg for at få gjort nationalarenaen røgfri. Parken er åben for det - hvis det bliver et massivt krav blandt tilskuerne.

En dansk fodboldfan nyder en cigar. I fremtiden kan det blive forbudt at ryge i Parken.
En dansk fodboldfan nyder en cigar. I fremtiden kan det blive forbudt at ryge i Parken.

Rygere har alt for gode vilkår til at pulse løs og forpeste luften for det store flertal af ikke-rygere, når de møder op som tilskuere til FCKs og landsholdets kampe i Telia Parken. Det er urimeligt, og derfor bør der indføres rygeforbud på en langt større del eller hele den danske nationalarena.

Sådan lyder kravet fra en overlæge, som har henvendt sig til Folketingets sundhedsudvalg med opfordring om eventuelt at overveje en lovændring for at få indført et rygeforbud i Telia Parken.

»Bølgen af røgfri stadioner skyller jo ind over hele Europa i alle store klubber, i takt med oplysningskampagner om hvor skadeligt det er, og i takt med at vi som samfund stiler imod flere og flere røgfrie miljøer,« skriver Ben Kristian Graungaard i henvendelsen, hvor han henviser til, at alle stadioner i England - samt Nordjyske Arena - er helt røgfrie.

Han påpeger, at ikke-rygere i dag er henvist til en mindre sektion, Familietribunen, som blot udgør en tiendedel af det samlede antal pladser, og hvor man kun kan få unummererede siddepladser.

Mange unge finder det imidlertid ikke attraktivt at sidde der og køber derfor billet/sæsonkort til de mere attraktive siddepladser specielt på langsiderne, hvor ikke-rygere så må finde sig i at »skulle inhalere cigaretrøg under hele kampe«.

Således er 90 pct. af pladserne forbeholdt rygere, selv om der i dag er 80 pct. ikke-rygere i Danmark.

Overlægen har været i dialog med Parken. Hér er meldingen, at man løbende overvejer problemstillingen, og at det godt kan komme på tale at ændre den nuværende politik, hvis der kommer en lovændring, eller der viser sig at være et meget stærkt ønske om et rygeforbud blandt gæsterne.

Udfra de tilbagemeldinger man får fra tilskuerne er vurderingen dog aktuelt, at krav om rygeforbud på de andre tribuner ikke står højt på ønskelisten og således ikke er et markant emne blandt de besøgende.

I Parken henviser man også til, at rygerne opfordres til at tage hensyn til ikke-rygere.

»Men det er som sagt på ingen måde noget, som vi ikke er åbne for at ændre på for fremtiden, og vi følger udviklingen i debatten - både blandt lovgiverne og blandt vores gæster,« skriver presse- og kommunikationschef Christian Wolny i en mail.

Kravet om et omfattende rygeforbud kommer, efter at flere og flere institutioner og virksomheder vælger også at indføre røgfrie zoner udendørs. Det er bl.a. tilfældet ved hospitaler, og den 1. juli i år valgte DSB også at gøre perronerne røgfri, efter at der siden 2007 har været rygeforbud inde i togene og inde på stationerne.

Det skete bl.a. med afsæt i en kundeundersøgelse, som viste, at 70 pct. af de ikke-rygende kunder ønskede et totalt forbud.

I sundhedsudvalget er der forståelse for kravet fra overlægen, men Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen afviser at stramme lovgivningen.

»Jeg forstår godt, at folk kan føle sig generet over rygning i Parken, og hvis man vælger at indføre et rygeforbud, vil jeg hilse det velkomment. Rygning koster jo 14.000 dødsfald om året. Men det er også en beslutning, jeg vil overlade til Parken. Det kan ikke komme på tale at lovgive i forhold til rygning i folks eget hjem og under fri, åben himmel,« siger Flemming Møller Mortensen.

Hvad mener du? Deltag i debatten på Berlingskes Facebook-side.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.