Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu ændrer sirenernes hylen betydning

Den tidligere betydning førte til forvirring og var for svær at huske, siger Beredskabsstyrelsen.

Første onsdag i maj - store hyledag - skal man fortsat foretage sig intet. Men lyder sirenerne for alvor, har de nu fået ny betydning. Scanpix/Søren Steffen/arkiv
Første onsdag i maj - store hyledag - skal man fortsat foretage sig intet. Men lyder sirenerne for alvor, har de nu fået ny betydning. Scanpix/Søren Steffen/arkiv

København. De fleste danskere kender sirenerne fra den årlige test i maj, men kun de færreste kan svare rigtigt på, hvad de egentlig skal gøre, når sirenerne hyler for alvor.

Derfor ændrer Beredskabsstyrelsen nu sirenevarslets betydning til:

Gå ind og søg information hos DR eller TV2.

Tidligere betød sirenevarslet, at man skulle gå inden døre, lukke døre, vinduer og ventilationsanlæg og søge information hos DR eller TV2.

Men remsen blev simpelthen for indviklet for de fleste, forklarer Bjarne Siewertsen fra Center for Krisekommunikation i Beredskabsstyrelsen.

- Vi skal have et budskab, som er let at huske, og som folk kan handle på, siger han.

Beredskabsstyrelsen har foretaget flere undersøgelser, der viser, at folk ikke kunne huske hele "remsen".

Især delen med ventilationsanlæg, som blev tilføjet efter Tjernobyl-ulykken, har givet anledning til forvirring, forklarer Bjarne Siewertsen.

- Umiddelbart giver det god mening på papiret, og det kan også være relevant i en given, specifik situation som for eksempel ved en nuklear ulykke. Men det har skabt mere forvirring end gavn som en generel beredskabsforanstaltning, siger han.

Derfor har styrelsen i samråd med blandt andet politiet og Sundhedsstyrelsen besluttet at forenkle budskabet.

Sirenerne kan anvendes i situationer, hvor der er akut livsfare for et større antal mennesker.

Hvis sirenerne tages i brug, udsender myndighederne altid i umiddelbar forlængelse en beredskabsmeddelelse via blandt andet DR og TV2 med information om, hvordan man skal forholde sig i den konkrete situation.

- Det er godt at få folk inden døre ved hjælp af sirenerne for en sikkerheds skyld, siger Bjarne Siewertsen.

- Via beredskabsmeddelelserne kan myndighederne herefter give borgerne specifikke anvisninger om, hvorvidt man skal lukke af, så godt man kan eller om man eksempelvis skal forberede sig på at lade sig evakuere på grund af en større oversvømmelse, fortsætter han.

Ud over sirener benytter myndighederne sig af flere andre kommunikationskanaler for at advare befolkningen.

Det sker både igennem hjemmesider, sociale medier, pressen, appen Mobilvarsling, politiets højttalervogne og i særlige tilfælde ved at gå fra dør til dør.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.