Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Simpel blodprøve kan erstatte moderkageprøve hos gravide

Ny og lovende fosterdiagnostik er mere skånsom over for gravide, viser ny forskning.

ARKIVFOTO. En ny metode til fosterdiagnostik, som kan laves udelukkende ud fra en blodprøve, er ved at blive taget i brug af Aarhus Universitetshospital og Arcedi Biotech.
ARKIVFOTO. En ny metode til fosterdiagnostik, som kan laves udelukkende ud fra en blodprøve, er ved at blive taget i brug af Aarhus Universitetshospital og Arcedi Biotech.

I fremtiden bliver det måske muligt for gravide at undgå en moderkageprøve. En simpel blodprøve kan give den samme detaljerede viden om fosteret.

Det viser ny forskning fra Aarhus Universitetshospital og det danske firma Arcedi Biotech.

En ny metode til fosterdiagnostik, som kan laves udelukkende ud fra en blodprøve, er ved at blive taget i brug af Aarhus Universitetshospital og Arcedi Biotech.

Forskere har længe forsøgt at finde et alternativ til moderkageprøven, hvor der udtages celler fra moderkagen. Disse prøver udgør nemlig en lille risiko - cirka 0,2 procent - for at medføre en ufrivillig abort.

Fokus for forskerne har været at finde fosterceller i blodet, som kan give de samme oplysninger som celler fra moderkagen. Men det har været svært at isolere fosterceller i blodet.

I en videnskabelig artikel, som for nylig er publiceret i det anerkendte internationale tidsskrift Prenatal Diagnosis, præsenteres fem cases med forskellige kromosomafvigelser.

»Testen har et stort potentiale. Den kan finde fostre med Downs syndrom, men også mindre kromosomafvigelser, som kan medføre svære syndromer,« siger Ida Voge i en pressemeddelelse.

Hun er overlæge på Klinisk Genetisk Afdeling og Center for Fosterdiagnostik på Aarhus Universitetshospital.

Som en del af et forskningsprojekt tilbydes den nye blodprøve lige nu på Aarhus Universitetshospital og flere regionssygehuse til gravide, der i forvejen skal have lavet en moderkageprøve.

Målet er at blive klogere på, om blodprøven finder de samme kromosomafvigelser som en invasiv prøve.

Fra starten af 2018 er det planen at indføre prøven i hele Region Midtjylland, så det kan blive afklaret, hvor hurtigt man kan behandle prøverne, når analyserne skal laves i større skala.

»Jeg tror stadig, at der vil går nogle år, før vi kan undvære de invasive prøver,« siger Niels Uldbjerg, overlæge og professor hos Kvindesygdomme og Fødsler på Aarhus Universitetshospital.

»Men hvis prisen bliver rimelig, kan blodprøven ende med at blive en screeningstest, som alle gravide kvinder får tilbudt. Det vil være det ultimative mål.«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.