Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sidste skive skåret af osteveteran

Københavns ældste ostebutik fra 1888 mister sin indehaver til pensionen. Ny mand bag disken er frankofil, men lover ikke at glemme Danbo og kundepleje.

»Sidste skive fra den gamle ostehandler«, stod der på pressemeddelelsen, der havnede i denne skribents indbakke mandag.

Hvad?!!! Endnu en ostebutik afgået ved døden. Man fik ondt i nostalgien lige der, hvor ismejeri og gørtler sidder.

Men det var heldigvis ikke sandt.

Når Ostekælderen i Gothersagde 41 skifter ejer fra og med 1. september, er det, fordi parret, Vivi på 74 og Herluf »Lasse« Krause på 79, går på pension efter 49 år i kælderbutikken. Ostekælderen startede i 1888 og er den ældste aktive osteforretning i København stadig med savsmuld på gulvet og staldlygter i loftet. Atmosfæren, miljøet og duften i Ostekælderen er ligefrem blevet en seværdighed i København. Butikken blev udvalgt til at få besøg af Justin Timberlake, da han gæstede hovedstaden med et stort TV-show for nogle år siden.

»Det er da vemodigt,« siger »Lasse« Krause, der kaldes sådan, fordi folk omkring ham i 1930erne ikke syntes, at navnet Herluf passede sig til en knægt på under en meter. Herluf Krause betjener i dag kunder, der selv stod på taskehylden, da de var små. I dag er det deres børn og børnebørn, der er med til at smage på varerne.

Han husker, da der var seks ostehandlere i Nordrefrihavnsgade, og han, der var blandt de første til at tage økologien til sig i 1990erne, er ikke bleg for at give en kindhest til supermarkedernes massefremstillede oste. De mister smag eller smager direkte ringe, fordi de pakkes i lang tid, inden de skal spises, mener han.

»En Danbo skal jo være fuld af huller som en emmentaler, men det er supermarkedernes Danbo sjældent,« fortæller han, og er glad for, at stadig flere kunder er villige til at betale den ekstra pris, oste fra små danske mejerier koster.

»Jeg har en kærlighed til den her butik, men man skal slutte, mens man stadig kan stå op. Og så skal man slå til, når den rette mand er der.«

Af hensyn til de mange faste kunder og kærligheden til kvalitetsprodukter fra små mejerier var det afgørende for Krause-parret, at der fortsat skulle sælges ost i butikken.

»Den rette mand« viste sig at være Søren Kirkegaard. Fotograf og mangeårig tjener, blandt andet i Nyhavn og på restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde og bidt af en gal franskmand. Han har været i voksenpraktik hos Krauserne i Gothersgade for at forberede sig på livet som ostehandler.

Helt tabt bag en ostevogn er Søren Kirkegaard dog ikke. Han har udmærket tjek på for eksempel franske råmælksoste og de finere nuancer i en osts smag alt efter, hvad køerne, gederne og fårene har ædt.

»Min kone og jeg er meget frankofile, så der bliver nok skruet op for trikoloren, når vi overtager. Vi kommer til at bage vores egne flutes og sælge vin. Men det bliver fortsat de gamle ostedyder med kunden i centrum, vi vil fastholde, uden at der kommer til at gå Matador i den.«

Afskedsreception for »Lasse« med mulighed for også at møde Søren Kirkegaard: Torsdag 31. august kl. 13 til 17 i Ostekælderen, Gothersgade 41

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.