Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF: Pårørende skulle være orienteret om drabsudstilling

Politimuseet i København har bevidst undladt at orientere familierne til dræbte kvinder, der er centrum for ny udstilling. En forkert beslutning, mener SFs retsordfører.

Her er et af Politimuseets 12 malerier af dræbte kvinder. Maleriet skal forestille Cecilie Kajus Næblerød (på det indsatte billede nederst til venstre), der blev dræbt af sin ekskæreste til en gymnasiefest i 2006.
Her er et af Politimuseets 12 malerier af dræbte kvinder. Maleriet skal forestille Cecilie Kajus Næblerød (på det indsatte billede nederst til venstre), der blev dræbt af sin ekskæreste til en gymnasiefest i 2006.

At miste en pårørende ved drab er noget af det værst tænkelige for langt de fleste. Derfor er det også forkert af Politimuseet i København at udstille portrætter af tolv dræbte kvinder fra nogle af det seneste årtiers mest omtalte drabssager - uden at informere de pårørende om det. Det mener SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

- Umiddelbart er det meget følsomt for pårørende til ofrene. Derfor synes jeg, at det mindste, man kunne gøre, var at spørge de pårørende, om de har noget imod udstillingen. De burde have været orienteret, så de er forberedt på det, siger hun.

Flere af de pårørende ønsker også, at de havde fået besked. Lise Kajus Næblerød, mor til Cecilie, som blev dræbt, da en tidligere kæreste stak hende ned til en fastelavnsfest på Hasseris Gymnasium i 2006, er stærkt utilfreds med museets manglende information.

- Jeg synes ikke, det er i orden, siger hun til Berlingske og uddyber:

- Jeg blev ked af det, da jeg hørte det. Jeg bryder mig ikke om, at der skal hænge et billede af Cecilie. Hvis jeg besøger Politimuseet sammen med »Cilles« lillebror, og ser der hænger et billede af hende, og vi ikke er orienterede om det, så tror jeg, vi ville gå fuldstændig i chok. Det er så personligt og stadigvæk traumatisk for os som familie.

Den holdning deler faren til Maria Møller Christensen, som mistede sin datter nytårsaften 2010, da hun blev kvalt i en kælder i Herning.

Men museet har bevidst undladt at orientere de pårørende.

- Ikke kun fordi det vil være besværligt at finde frem til dem. Det ville også begrænse ytringsfriheden og muligheden for at lave sådan nogle udstillinger, hvis pårørende kunne forhindre det, siger han til Berlingske.

Men den køber SFs retsordfører ikke.

- Jeg tror, at man gennem dialog bedre vil være i stand til at forhindre, at det kommer som et chok. Derfor ville det være relevant at orientere om det. Fordi det kan rippe op i nogle gamle sår, bør de vide det på forhånd, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.