Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sexarbejder roser de Konservatives forslag

Sexarbejdernes Interesseorganisation lovpriser de Konservatives forslag om, at prostituerede omfattes af arbejdsmarkedets love. Det er det, vi altid har drømt om, lyder det.

Talskvinde i SIO Susanne Møller giver opbakning til Konservatives forslag
Talskvinde i SIO Susanne Møller giver opbakning til Konservatives forslag

- Det er det, vi altid har drømt om.

Sådan lyder reaktionen fra Sexarbejdernes Interesseorganisation (SIO), efter at de Konservative har foreslået, at prostituerede skal have rettigheder på lige fod med andre på arbejdsmarkedet, så de kan komme ind i en A-kasse og blive i stand til at modtage ydelser som dagpenge og sygedagpenge.

- Det er et forslag, vi er meget glade for. Her tænker jeg på lige rettigheder og anerkendelse. Vi har i forvejen pligterne - vi betaler moms og skat - men vi har brug for den beskyttelse, der ligger i at have rettigheder fra en A-kasse og kunne samarbejde med lovlige mennesker. Alt omkring os bør ikke være kriminaliseret, siger SIOs talskvinde, Susanne Møller.

Ifølge Mai Henriksen (K), ligestillingsordfører hos de Konservative, vil prostituerede med faglige rettigheder »kunne organisere deres liv og få kontrollerede forhold«.

- Eksempelvis kan man stille krav til, at branchen stiller krav til klinikkerne om, at der skal ligge prævention fremme, at der skal ligge exit-strategier fremme, at de hygiejniske forhold skal være gode, at der er omklædningsrum, og at der er badefaciliteter. Med et arbejdsmarkedspolitisk redskab kan man sikre en bedre socialpolitik, så vi kan hjælpe dem, der vil ud af prostitutionen, og give dem, der vil blive i prostitutionen, nogle forhold, som er både ordentlige og tålelige, siger Mai Henriksen til Berlingske Nyhedsbureau.

Helt andre toner kommer der fra Lisa Holmfjord, leder af Dansk Kvindesamfunds Krisecenter.

- At give dagpengeret gør det ikke mindre skadeligt for den enkelte prostituerede. Hvis man skal gøre noget, så skal man gå i modsat retning og lave et forbud mod sexkøb. Det skal ikke være lovligt at kunne købe et andet menneskes krop. Bedre arbejdsmiljø? Besøg af arbejdstilsyn? Jamen, det fjerner jo ikke de kriminelle fra miljøet, siger Lisa Holmfjord.

I Danmark er det lovligt at være prostitueret. Det har det i praksis været længe, men formelt set først fra ændringen af straffeloven i 1999, der gjorde det lovligt at have prostitution som hovedindtægtskilde. Prostitution er dog ikke et såkaldt lovligt erhverv, og derfor er de prostituerede ikke omfattet af arbejdsmarkedets love.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.