Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Seksuelt krænkende børn spottes sent

Mange af de børn, der krænker andre børn seksuelt, har haft bekymrende adfærd i lang tid før de opdages. Det selv om flere af dem har været i kontakt med systemet tidligere.

Det er ikke kun voksne, der begår seksuelle overgreb mod børn. Børn krænker også andre børn seksuelt, og det bliver oftest opdaget alt for sent.

Det viser en ny statusrapport fra JanusCentret, som er en klinik, der tilbyder hjælp og behandling til børn og unge med seksuelt grænseoverskridende adfærd.

- Det er første gang, vi kortlægger det så tydeligt, og det er skræmmende, at vi ser alt for mange børn, der i årevis går med seksuelt bekymrende adfærd, inden der er nogen, der griber ind, siger direktør på JanusCentret og psykolog, Mimi Strange.

Næsten halvdelen af de 227 klienter mellem fire og 18 år, klinikken har haft til udredning eller behandling siden oprettelsen i 2003, har udvist seksuelt bekymrende adfærd forud for den eller de seksuelle hændelser, der har ført til en henvisning til JanusCentret.

Og 60 procent af netop de børn og unge har haft en seksuelt bekymrende adfærd i over et år, inden de kom til JanusCentret. Typisk er der endda tale om flere år.

- Når halvdelen af børnene har haft en seksuelt bekymrende adfærd, inden de kom til os, viser det, at de burde have været spottet inden. Jo tidligere man opdager det, jo mere kan man forebygge. Størstedelen af børnene kommer fra socialt belastede familier og har mange andre vanskeligheder, så det sociale system skulle have taget hånd om dem langt tidligere, siger Mimi Strange.

Den bekymrende adfærd er oftest karakteriseret ved verbalt krænkende adfærd, seksualiserende adfærd, onani eller seksuelt bekymrende fantasier. 194 af de 227 klienter har begået deciderede seksuelle overgreb mod andre børn eller unge.

Mimi Strange fortæller, at mange af de børn og unge, der kommer til JanusCentret, har det svært på flere områder. Mange af dem har ADHD eller autisme, og over halvdelen går i specialskole på visitationstidspunktet. En stor del har også selv været udsat for seksuelle overgreb, vanrøgt eller fysisk vold.

- Der burde være et system, der var opmærksom på dem. Mange af skolerne har ikke viden nok til at forebygge det her. Især nu hvor man snakker så meget om inklusion i skolerne, er det så vigtigt, at lærere og pædagoger får viden om, hvordan de skal håndtere seksuelt grænseoverskridende børn, siger hun.

Over halvdelen af børnene har været i kontakt med en skolepsykolog, en børnerådgiver eller lignende før indskrivningen på JanusCentret, men de fleste af dem har ikke været henvist til professionelle på grund af den seksualiserende adfærd

Professor i specialpædagogik ved Aarhus Universitet, Niels Egelund, mener ligesom Mimi Strange, at der er brug for mere viden, men det er svært at placere et ansvar.

- Man kan undre sig over, hvordan systemet kan være så blindt. Men alle specialister som psykologer, psykiatere og lærere ser på deres eget specialområde, og så er det svært for dem at opdage seksuelt bekymrende adfærd. Også fordi det oftest foregår i det skjulte. Så der er ingen tvivl om, at det er vigtigt at få noget viden ud, siger han.

Både Niels Egelund og Mimi Strange henviser til et simpelt redskab udarbejdet af JanusCentret kaldet »Bekymringsbarometret«. Her får forældre og fagpersoner en oversigt over, hvilken seksuel adfærd, der er normal og alderssvarende, og hvilken, der skal reageres på.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.