Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Seks tyskere døde: Troede de spiste ramsløg

I Tyskland er mindst seks personer døde af at spise den giftige plante høsttidløs i den tro, at der var tale om ramsløg.

Ramsløg på Valnæs på Falster.
Ramsløg på Valnæs på Falster.

Engang blev ramsløg betragtet som ukrudt, men i dag er planten smart og hip og bruges i stort omfang i det nye nordiske køkken. Men vil man selv samle sine egne ramsløg, er der grund til at være ekstra meget på vagt, advarer DTU Fødevareinstituttet nu.

Ramsløgs blade kan nemlig forveksles med bladene på planterne høsttidsløs og liljekonval, og de er begge giftige.

- Mange tror, at planter er sunde og ufarlige, blot fordi de stammer fra naturen. Men det er ikke tilfældet. De planter, som ramsløg kan forveksles med, indeholder stoffer, der kan være potentielt farlige og direkte dødbringende for mennesker, siger seniorrådgiver Kirsten Pilegaard fra DTU Fødevareinstituttet.

I Danmark er der endnu ikke sket uheld med de giftige planter, men i Tyskland har seks personer mistet livet, fordi de spiste høstidløs i den tro, at det var ramsløg. En tysk giftcentral har fået i alt 32 indberetninger om folk, der forvekslede ramsløg med den giftige høsttidløs.

Svære forgiftninger

Ud over de seks dødsfald var der tre tilfælde med svære forgiftninger med nyre- og leversvigt samt vand i lungerne. Seks personer havde middelsvære symptomer med leverpåvirkninger, kraftige opkastninger og diarré samt påvirkning af muskulaturen. De sidste 17 tilfælde havde lettere symptomer, men dog med både kvalme, diarré og opkastninger.

- Grunden til, at vi endnu ikke har set forgiftninger herhjemme, er, at høsttidløs findes mange steder i den tyske natur, mens det herhjemme er en haveplante. Men jeg bliver lidt bekymret, når man anbefaler folk at lede efter ramsløg i parker og på kirkegårde, hvor der er en stor risiko for, at der også vokser både liljekonval og høsttidløs.

Kirsten Pilegaard advarer mod at plukke ramsløg, hvis man ikke er plantekyndig.

- Og det kan være svært. Her på instituttet lagde vi de tre planter ved siden af hinanden, og flere de ansatte mente, at høsttidløs lugtede lidt af løg.

Hun anbefaler, at man venter med at plukke ramsløg, indtil den blomstrer, hvor den er nemmere at kende. Intet tyder på, at ramsløg indeholder stoffer, som kan være giftige for mennesker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.