Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Danmarkskort

Se hvor meget dine naboer tjener

Her er danmarkskortet, der viser, hvor meget folk tjener i gennemsnit - helt ned til 100 gange 100 meter.

Hvor meget tjener folk omkring dig? Det kan du få svar på ved at finde din bopæl på kortet nedenfor. Kortet afslører ikke data om enkeltpersoner eller enkelte husstande, men viser danskernes gennemsnitlige indkomst på et meget detaljeret niveau. Helt ned til celler på 100 gange 100 meter.

Kortet er en del af artikelserien »De bredeste skuldre«, som begynder her.

Det er den danske analyse- og geodatavirksomhed Geomatic, der har udarbejdet kortet på baggrund af særkørsler fra Danmarks Statistik.

Hvis du bor på Nørrebro i København, kan du eksempelvis se, at du bor iblandt gruppe tre og fire af i alt 10 indkomstgrupper, altså i den lavere ende af indkomstskalaen. Men der er lokale undtagelser. Midt på Jagtvej ved Julius Blomsgade er indkomsten pænt over gennemsnittet.

På den ene side viser data, at folk klumper sig sammen i enten rigmandsghettoer og fattigmandsenklaver. På den anden side har byerne ofte store variationer inden for små områder.

Et særligt eksempel er Christianshavn. Her bor rig såvel som fattig. Ud til kanalen ligger luksuriøse lejligheder på Hammershøis Kaj, hvor beboerne typisk er blandt de rigeste 10 procent af danskerne. Blot 700 meter derfra ligger Christiania. Området er på kortet fyldt med grå firkanter, og det betyder, at områdets beboere gennemsnitligt tilhører de fattigste 10 procent i landet.

Kortet viser indkomstdata på et meget detaljeret geografisk niveau. På vores kommunekort, der er lavet i samarbejde med tænketanken Cepos, får du i stedet et overblik over landet.

Zoom ind på kortet nedenfor og se, hvor meget folk tjener i dit område. Kortet kan godt være 10-20 sekunder om at loade. 

Bemærk, at hver 100x100 meter celle på kortet ikke altid indeholder data alene for husstande, der fysisk ligger inden for cellens rammer. I tyndtbefolkede områder opsummeres indkomsten fra flere celler, således at ingen persondata offentliggøres. Af diskretionshensyn vises aldrig data på eksempelvis gennemsnitlig indkomst for mindre end fem husstande. Man kan derfor ikke udlede, at hvis man kun ser en enkelt husstand i en celle, så dækker den angivne farve over hustandens indkomst mv.

(OBS: Kortet virker desværre ikke på alle smartphones og tablets).

Kilde: Geomatic. Data dækker indkomståret 2011

For at se andre niveauer af indkomst, for eksempel husstandsindkomst, så klik i rullegardin-menuen nederst til venstre.

Kortet viser ikke persondata

Data på kortet består ikke af person- eller individoplysninger af nogen art og overholder Danmarks Statistiks datasikkerhedsreglement. Enhver information, som indgår, indgår i en aggregeret form.

Se også: Tjek kommunekort, og se, hvor der bor flest (og færrest) af de rigeste danskere

Indkomstkortet er delt op i ti grupper, fra de rigeste 10 procent til de 10 procent, der tjener mindst. Al indkomst tæller med: A-indkomst, sociale ydelser, aktieafkast etc.

Kortet kan vise flere variable:
- Gennemsnitlig personindkomst (baseret på den person i husstanden, der tjener mest)
- Gennemsnitlig husstandsindkomst
- Gennemsnitlig formue på husstandsniveau

I rullegardin-menuen kan du vælge imellem de forskellige variable.

Bemærk, at hver 100x100 meter celle på kortet ikke altid indeholder data alene for husstande, der fysisk ligger inden for cellens rammer. I tyndtbefolkede områder opsummeres indkomsten fra flere celler, således at ingen persondata offentliggøres. Af diskretionshensyn vises aldrig data på eksempelvis gennemsnitlig indkomst for mindre end fem husstande.

Læs også: Den rigeste procent betaler 37 mia. kr. i skat

Læs også: Barfoed: Jeg nægter at klæde mig ud som socialdemokrat

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.