Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Se, hvor mange skolevikarer der bliver brugt i din kommune

Skolerne bruger flere og flere vikarer, men der er store mørketal, siger Danmarks Lærerforening.

ARKIVFOTO af undervisning i folkeskole- - Se RB 8/9 2015 09.21. Folkeskoler ansætter undervisere uden en læreruddannelse. Det er ikke i overensstemmelse med folkeskoleloven. (Foto: Steffen Ortmann/Scanpix 2014)
ARKIVFOTO af undervisning i folkeskole- - Se RB 8/9 2015 09.21. Folkeskoler ansætter undervisere uden en læreruddannelse. Det er ikke i overensstemmelse med folkeskoleloven. (Foto: Steffen Ortmann/Scanpix 2014)

Antallet af vikartimer i folkeskolen er steget eksplosivt, siden Folkeskolereformen blev indført. Sammenligner man oktober 2015 med den samme måned i 2013, var antallet steget med 58 procent.

»Det er værd at tage fat på, at der bliver brugt flere ressourcer på »løse« vikartimer. Med al respekt for vikarerne, der gør, hvad de kan, så er værdien er ikke så stor, som hvis det var en fast lærer,« siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

Med »løse vikartimer« menes der tilkaldevikarer, der ikke er på faste kontrakter i kommunen. Det drejer sig ofte om eksempelvis nyslåede studenter.

»I mange kommuner er der sket en stor stigning af folk, der ikke er omfattet af en læreruddannelse. Der er klart en advarselslampe, der bør blinke i den her situation,« siger Anders Bondo Christensen.

På kortet herunder kan du se, hvor mange løse vikartimer (opgjort i fuldtidsstillinger) den enkelte kommune brugte pr. elev i oktober 2015. Jo rødere, des flere timer blev brugt pr. elev. Tryk på den enkelte kommune for at se tallene. Kilde: Danmarks Lærerforening.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.