Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Se, hvem der ikke kommer i gymnasiet

18 procent af de nuværende hf-elever ville ikke klare skærpede krav til gymnasiet.

En elev opfylder de faglige krav til at blive erklæret uddannelsesparat til gymnasiet, hvis eleven har opnået mindst 5 i gennemsnit af stadpunktskarakterne i de bundne prøvefag i 8, 9  og 10 klasse (4 til hf).

Hvis den uddannelsesparate elev klarer sig dårligere til sommerens afgangseksamen, end da eleven blev erklæret uddannelsesparat i foråret, har eleven allligevel ret til at blive optaget på gymnasiet, hvis eleven opnår mindst 2 i gennemsnit til afgangseksamen.

Denne skærpelse af uddannelsesparathedsvurderingen ville have betydet, at ni procent af de nystartede gymnasieelever i 2014 ikke ville være kommet på gymnasiet, hvis de nye skærpede regler havde været gældende i 2014. De fordeler sig således:

  • 18 procent på hf
  • 13 procent på hhx
  • 8 procent på htx
  • 6 procent på stx
  • 9 procent i alt

Elever, der ikke opnår en positiv uddannelsesparathedsvurdering eller ikke består folkeskolens afgangseksamen, kan alligevel ansøge om optagelse på gymnasiet. De skal i så fald til optagelsesprøve og samtale og have foretaget en revurdering af deres faglige, personlige og sociale forudsætninger. Muligheden for, at en ansøger optages via en helhedsvurdering på baggrund af en optagelsesprøve og en samtale, begrænses til to forsøg, samt i særlige tilfælde en tredje gang.

Oversigten over, hvor stor en andel af eleverne, der ikke klarer de skærpede krav, tager ikke højde for, at nogle elever vil blive optaget på baggrund af en revurdering, prøve og samtale.

Elever, der ikke er erklæret uddannelsesparat, får ved gennemsnit på mindst 6 i de prøvebundne fag i folkeskolens afgangseksamen krav på direkte optagelse på en gymnasial uddannelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.