Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Se grafikken: Hvem vinder på Mette Frederiksen og Thulesen Dahls politiske romance?

Siden folketingsvalget 2015 har Socialdemokratiet stjålet mange tusinde vælgere fra Dansk Folkeparti. Men proppen kan være sat i. Se grafik - råt for usødet - over vælgernes vandringer siden valget her.

Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl var hovedpersonerne, da fagforbundet 3F inviterede til politisk topmøde om højere pensionsalder i Cirkusbygningen i København.
Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl var hovedpersonerne, da fagforbundet 3F inviterede til politisk topmøde om højere pensionsalder i Cirkusbygningen i København.

Man glemmer det let.

Selv om statsminister Lars Løkke Rasmussen har svært ved at finde flertal for sin og regeringens politik.

Selv om han måtte droppe senere tilbagetrækningsalder.

Selv om DF-formand Thulesen Dahl fletter politiske fingre med Mette Frederiksen.

Og selv om Martin Krasnik, chefredaktør på Weekendavisen, beder statsministeren trække sig.

Så viste det seneste politiske indeks fra TNS Gallup fra 10. maj 2017, at der er blåt flertal i Danmark. 49,9 af danskerne vil stemme på blå blok og 49,4 på rød blok, hvis der var valg i morgen. Tager man højde for den statistiske usikkerhed, kan man roligt kalde det dødt løb.

Men siden valget 2015, hvor blå blok sejrede relativt sikkert, er rød blok trods alt tættere på en magtovertagelse end tidligere. En primær årsag er, at Socialdemokratiet siden valget har formået at flytte stemmer over midten fra blå til rød blok.

DF henter S-stemmer ind igen

En ny vælgeranalyse, som TNS Gallup har lavet for Berlingske, viser, hvordan vælgerne har skiftet parti siden folketingsvalget i 2015.

Siden valget har Socialdemokratiet hentet cirka 25.000 vælgere fra Dansk Folkeparti, men også en god portion fra Venstre og Liberal Alliance, viser analysen. Derimod har partiet primært tabt vælgere i rød blok og fortrinsvis til Alternativet.

Men Mette Frederiksens politiske omfavnelse af Thulesen Dahl de seneste måneder har ikke umiddelbart båret yderligere stemmer til.

En analyse, som valgforsker Kasper Møller Hansen lavede for Altinget i januar 2017, viste, at over 41.000 på det tidspunkt havde sagt farvel til Dansk Folkeparti til fordel for Socialdemokratiet. Denne analyse kørte under Morten Messerschmidts sager i EU om fondene Meld og Feld.

Siden har billedet ændret sig.

Retter man blikket mod se seneste måneder, hvor den politiske romance er blevet endnu varmere, viser en analyse af vælgervandringer fra Gallup, der vægter målinger fra marts, april og maj 2017, at Socialdemokratiet havde stjålet cirka 32.000 vælgere siden valget.

Det tal er altså i dag knap 25.000, hvilket faktisk er en tand mindre end for 9 måneder siden.

Se samtlige vælgervandringer herunder. Én procent er lig cirka 40.000 vælgere.

 

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.