Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Sandbergs tilstedeværelse i HA har ikke været uproblematisk«

Brian Sandberg har fået grønt lys til at forlade Hells Angels. Måske fordi den fængslede rockerprofil var blevet en belastning for motorcykelbanden, vurderer forsker i bander og bandekriminalitet.

Brian Sandberg har forladt HA efter eget ønske, oplyser Hells Angels til eb.dk
Brian Sandberg har forladt HA efter eget ønske, oplyser Hells Angels til eb.dk

Brian Sandberg er ved at afsone en dom for drabsforsøg og har i flere omgange vist sig frem med Hells Angels-mærket på ryggen. Måske lidt for meget. Den overtatoverede mands evne til at komme i fokus kan være grunden til, at Hells Angels har givet ham løbepas.

Det vurderer Michael Hviid Jacobsen, der er sociolog med Aalborg Universitet og har forsket i bander og bandekriminalitet.

- Det er ikke utænkeligt, at Hells Angels vurderer, at gruppen i visse henseender kan være bedre stillet uden ham, siger Michael Hviid Jacobsen.

- Sandbergs tilstedeværelse i HA har ikke altid været uproblematisk. Han har tidligere været ud af miljøet og er kommet ind igen. Derefter har han haft en nærmest kometagtig karriere, hvor han i de senere år har været omdrejningspunkt i bandekonflikten med den derefter følgende fængsling. Brian Sandberg har skabt meget både positiv og negativ opmærksomhed omkring HA, blandt andet i forhold den retssag, der kører i øjeblikket, fortsætter sociologen.

Han understreger, at det almindeligvis er vanskeligt at forlade bandemiljøer, da der er »intim viden om organisationen« eller »skyldig viden om kriminelle forhold«, som den pågældende bande selvfølgelig vil holde for sig selv.

Derfor virker det som en plausibel forklaring, at de andre medlemmer af HA-toppen vurderer, at det ikke er det store tab at miste Brian Sandberg. Eller også stoler de bare på ham, selv om han smider rygmærket og får overmalet sine tatoveringer.

- Det kan skyldes hans særlige position, og det kan også skyldes, at Brian Sandberg er en person, der ikke sladrer, siger Michael Hviid Jacobsen.

Brian Sandberg er blevet flyttet fra den særlige HA-afdeling i Vestre Fængsel til et ukendt afsoningssted, men han er ikke glemt i Hells Angels.

- Hans omgangskreds og netværk forsvinder jo ikke fra den ene dag til den anden, og der er stadig nogle fra HA, der vil have kontakt med Brian Sandberg og vide, hvad han foretager sig. Jeg ved ikke, om det kan kaldes en form for overvågning, men jeg tror bestemt ikke, at han er ude af syne for HA, siger Michael Hviid Jacobsen.

Brian Sandberg er blevet idømt 11 år og 10 måneders fængsel for drabsforsøg, men dommen er anket i det der kaldes »Danmarks største rockersag«, som involverer 16 personer med relation til Hells Angels.

26-årige Mazdak Fabricius, der startede bandekrigen med drabet på Osman Nuri Dogan og nu afsoner 14 års fængsel, har også valgt at forlade Hells Angels.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.