Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sammenhold skal bremse afpresning

Værtshuse på Nørrebro bliver truet til at betale beskyttelsespenge af de lokale bander. Men nu siger indehaverne fra, og det glæder politiet.

Mødet på Café Viking spredte sig helt ud på gaden, fordi så mange bar- og caféejere støtter Jane Pedersen og ikke vil finde sig i mere. Ruderne til Jane Pedersens bar er blevet smadret af brosten, imens der var kunder.
Mødet på Café Viking spredte sig helt ud på gaden, fordi så mange bar- og caféejere støtter Jane Pedersen og ikke vil finde sig i mere. Ruderne til Jane Pedersens bar er blevet smadret af brosten, imens der var kunder.

Der er træplader for vinduerne i Café Viking på Nørrebro. Det har der været siden tirsdag i sidste uge, hvor det københavnske værtshus blev angrebet af en gruppe bøller bevæbnet med brosten.

Der var dog ikke tale om tilfældig hærværk. Dagen forinden havde værtshusets indehaver, 67-årige Jane Pedersen, sagt nej til at betale beskyttelsespenge til den lokale indvandrerbande, Brothas fra Mjølnerparken. De knuste ruder var tilsyneladende hævn.

- De kom lidt efter midnat og knuste ruderne. Glasskårene regnede ned over gæsterne, der blev dybt chokerede. Min servitrice reagerede hurtigt og råbte til folk, at de skulle kravle ned under bordene, men hun fik det rigtig dårligt bagefter. Hun har fået psykologhjælp og kan stadig ikke arbejde alene om aftenen, fortæller Jane Pedersen.

Værtshusholderen fra Ægirsgade har dog ikke fortrudt sit nej til banden. Tværtimod. For hun er ikke den eneste, der er blevet truet, og torsdag samledes 30-40 af hendes vrede kolleger og konkurrenter i Café Viking for at diskutere, hvordan man kommer afpresningen til livs.

- De vil have, at vi skal betale penge for at bo i deres »distrikt«, som de siger. Men jeg har haft min café i 24 år, så det er også mit distrikt. Hvis vi ikke siger fra, fortsætter det. De stopper ikke ved trusler, sagde Jane Pedersen til udbredte klapsalver bag de knuste ruder.

Klapsalverne afslørede et stærkt sammenhold blandt værtshusejerne. Flere af dem er blevet truet og har fået knust ruder, men der er nu udbredt enighed om, at de ikke vil finde sig i mere. Og det er den rigtige vej frem, lyder det fra vicepolitiinspektør Tommy Laursen fra Station Bellahøj.

- Beskyttelsespenge er et ømtåleligt emne, for mange tør ikke at gå til politiet, når de bliver truet. Men nu er svesken på disken, og det er et vigtigt skridt på vejen til at løse problemet, siger han.

Tommy Laursen understreger, at politiet har brug for støtte for at komme bandernes trusler til livs.

- Det er ekstremt vigtigt, at værthusejerne kontakter os, når de bliver truet. De skal hjælpe os med at identificere bøllerne, så vi kan sætte ind imod dem, lyder det fra politiinspektøren, der roser værtshusejerne for deres mod.

- Det er enormt flot af dem. Hvis de kan holde sammen og gøre fælles front mod banderne, skal vi nok få stoppet truslerne, siger han.

I brancheforeningen Danmarks Restauranter og Caféer (DRC) ser man også sammenhold som eneste løsning på problemet.

- Folk skal sige fra, så det kan blive kvalt ved fødslen. Det er et stort krav at stille til mennesker, der udsættes for trusler på livet og deres levebrød, men de er nødt til at stå sammen. Ellers bukker de under én efter én, siger erhvervsrådgiver Jørgen Kønigshøfer fra DRC.

Han anbefaler sine medlemmer at investere i overvågningsudstyr, plexiglasruder og andre sikkerhedsforanstaltninger. Det har Jane Pedersen fra Café Viking gjort, men hun håber ikke, at hun får brug for det.

- Før har ingen turdet sige noget om problemet. Men nu er det kommet ud, og jeg håber, at det kan få banderne til at tænke sig om. Det skal i hvert fald ikke lukke min butik, fastslår Jane Pedersen.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.