Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Salg af usunde energidrikke eksploderer

Danskerne købte sidste år ni millioner liter »energidrik«. Det er mere end dobbelt så meget som i 2010.

Danskernes forbrug af »energidrik« stiger kraftigt. I 2012 købte vi ni millioner liter af blandt andet Cult, Monster, Red Bull mod fire millioner liter i 2010, skriver Politiken.

Det har kun været lovligt at købe de stærke drikkevarer, der indeholder koffein og ofte endnu større mængder sukker end traditionel sodavand.

Morten Vedel fra 7-Eleven Danmark fortæller til avisen, at det især er unge mænd, der køber energidrikke, men også børn køber dem på trods af advarsler fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

I Danmark kræver lovgivningen af energidrikke er påført en advarsel om at børn, gravide og ammende kvinder ikke bør indtage drikke med højt koffeinindhold, og på flere af landets skoler er der indført forbud mod drikkevarerne.

- Energidrikke er ikke for børn. Vi oplevede blandt andet, at der var børn, der overreagerede i frikvartererne efter at have drukket energidrik, og der var børn i 4.-5. klasse, som havde en halv liter energidrik med til madpakken. Det hører ikke til i skolen, så vi valgte at indføre et forbud mod drikkene, og det har hverken børn eller forældre klaget over, fortæller skoleleder Peter Christensen-Dalsgaard fra Kolding Realskole til avisen.

Det synspunkt bakkes op af eksperter.

- Koffein i større mængder kan forårsage midlertidige adfærdsændringer, øget nervøsitet og ængstelighed hos børn, advarer forsker Marta Axelstad Petersen fra Afdeling for Toksikologi og Risikovurdering på DTU Fødevareinstituttet.

Hun understreger, at energidrikke ikke er farlige for voksne med et mådeholdent forbrug.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.