Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Salg af antipsykotisk medicin boomer

Udviklingen vækker bekymring hos pårørendeforeningen Bedre Psykiatri, der frygter, at medicineringen står alene.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

På blot fem år er antallet af danskere, der tager medicin mod psykoser, steget markant. Det skriver Kristeligt Dagblad onsdag.

I perioden fra 2006 til 2011 er forbruget af såkaldt antipsykotisk medicin i Danmark således steget med 13 procent, hvis man ser på antallet af indløste recepter på offentlige apoteker. Medicinen bruges for eksempel til alvorlige lidelser som manio-depressivitet og skizofreni.

I en international sammenligning med 10 europæiske og fire ikke-europæiske lande bliver forbruget i Danmark kun overgået af USA, viser en undersøgelse fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, skriver avisen.

- Der kommer flere og flere mennesker i behandling. Det kan godt være, at der har været et underforbrug, men vi har omvendt svært ved at forestille os, at så mange flere danskere skulle være blevet syge i løbet af de seks år, siger Marie Kruse, senior projektleder og ph.d. i sundhedsøkonomi og en af forskerne bag undersøgelsen, til Kristeligt Dagblad.

Omkring 16.000 danskere begynder i behandling med antipsykotisk medicin hvert år.

Udviklingen vækker bekymring hos Thorstein Theilgaard, generalsekretær i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri.

- Det er jo ikke vitaminpiller, men ret heftige midler, vi har med at gøre, så man skal være ekstra opmærksom på, om det er nødvendigt at få medicin, og om man skal blive ved med at tage det, siger han til avisen.

- Medicinen kan være nødvendig, men vi frygter, at den alt for ofte står alene. Det er jo ikke helbredende, men symptom-dæmpende medicin, og alt for ofte sætter man ikke ind med alternativer som eksempelvis samtaleterapi, forklarer Thorstein Theilgaard.

Danske Regioner understreger, at lægerne herhjemme skal være sikre i deres sag, når de udskriver den stærke medicin.

- Det er baggrunden for, at vi i regionerne har bedt om klare faglige retningslinjer på området. Den positive side af medaljen er, at tallene jo også viser, at vi i psykiatrien udreder og behandler flere og flere. Det er afgørende, at meget psykisk syge ikke går ubehandlede rundt, oplyser Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, i en skriftlig kommentar til Kristeligt Dagblad.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.