Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Salg af ADHD-medicin i »vanvittig« himmelflugt

Speciallæge kalder det vanvittigt, at flere og flere danskere får medicin mod ADHD.

Antallet af danskere, der får medicin mod lidelsen ADHD, fortsætter med at stige markant.

Ifølge endnu ikke offentliggjorte tal fra Statens Serum Institut fik 38.000 danskere således ADHD-medicin i 2012, hvilket er en stigning på hele 3.000 personer på blot et år. Det skriver Ekstra Bladet søndag.

Asker Stig Nielsen, som er speciallæge i psykiatri i Randers, er bekymret over udviklingen.

»Det er vanvittigt, at tallet bliver ved med at stige, men det kommer desværre ikke bag på mig. ADHD er blevet et modefænomen, og jeg mener, at både patienter og læger skal være meget mere kritiske,« siger Asker Stig Nielsen til avisen.

I 2001 fik 2.400 danskere behandling med ADHD-medicin, men nu får 15 gange så mange medicinsk behandling.

Sundhedsstyrelsen udsendte i 2010 en vejledning, der gjorde det klart, at det kun er specialister, herunder for eksempel psykiatere, der skal kunne give grønt lys, hvis en patient skal modtage ADHD-medicin.

Men det har ikke bremset stigningen, og ifølge Asker Stig Nielsen skyldes det, at det simpelthen er for svært at være sikker på, hvornår noget skyldes ADHD, og hvornår det er en anden lidelse.

»Det er ofte svært at stille en psykiatrisk diagnose, også for psykiatere. Mange symptomer på andre problemer, for eksempel kriser, depression, misbrug med mere, ligner ADHD-symptomer,« siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge Asker Stig Nielsen kan en del af problemerne skyldes medicinalindustrien.

»Medicinalfirmaerne har selvfølgelig en interesse i at få solgt en masse medicin, og mange læger har kun deres viden om ADHD fra de foredrag, som medicinalindustrien står bag,« siger han.

Formanden for De Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, mener ikke, man kan lægge ansvaret for stigningen hos de praktiserende læger.

»Praktiserende læger stiller ikke diagnosen og udskriver ikke ADHD-medicin. Det gør kun psykiaterne. Men problemet er, at de danske psykiatere er underlagt internationale komiteer, som vedtager nye diagnoser. Disse komiteer er under stor indflydelse af medicinalindustrien, og på den led er kritikken reel,« siger Henrik Dibbern til Ekstra Bladet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.