Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sædtørken er afblæst

Danske par, enlige og lesbiske kvinder kan igen købe sæd hos sædbanken Cryos, der ellers valgte at lukke for leverancerne til Danmark ved indgangen af det nye år.

På et møde i Sundhedsstyrelsen blev der i dag fundet en løsning, så danske kvinder igen kan købe sæd fra Danmark. Sædbanken Cryos har siden årsskiftet ellers lukket for leverancerne i Danmark, men nu åbner de for hanerne igen.

- Vi har fundet en midlertidig løsning og genoptager leverancerne. Sædtørken er afblæst, siger Ole Schou.

Cryos og den anden danske sædbank, European Spermbank, har ikke haft mange rosende ord til overs for den nye lov om kunstig befrugtning, der trådte i kraft 1. oktober 2012. Den pålægger sædbankerne at sikre, at en donor ikke bruges på mere end 12 familier herhjemme. Den danske kvote er skrumpet fra 25 til 12, og i den nye kvote indregnes som noget nyt også de mange udenlandske kvinder, der rejser hertil for at modtage behandling.

- Reglerne om børn i 12 familier gælder stadig, og at sædbankerne skal sikre, at antallet ikke overskrides gælder også stadig. Reglerne er, som de altid har været. Men nogle gange opdager man nogle muligheder, som man ikke vidste var der. En bagdør eller hvordan nogle ting skal tolkes og forstås. Og det har vi fået øjnene op for, og derfor mener vi, at vi kan tage leverancen op igen, uddyber Ole Schou. 

Når det nu påhviler sædbankerne at sikre, at en donor ikke bruges til mere end 12 familier, har den anden danske sædbank European Sperm Bank valgt en ny strategi. Hvor man som kvinde tidligere kunne købe sæd gennem en fertilitetsklinik, skal alle kunder nu købe sæden direkte hos sædbanken. Og hvor man tidligere kunne købe et sædstrå (en dosis, red.) af gangen, skal kunderne i dag købe en portion på fem strå. Når man køber fem strå, har man i princippet købt retten til 1/12 af en donors kvote, lyder det fra sædbanken.

- For os løser det styringen af graviditeter. På denne måde registrerer vi i princippet en graviditet sammen med salget, så kommer man væk fra de forsinkelser, der ellers kan gøre en nøjagtig registrering umulig, fortæller direktør Peter Bower.

Peter Bower medgiver, at der er en risiko for, at en donors kvote ikke bliver fuldstændig opbrugt, hvis en kvinde ikke opnår en graviditet, selvom hun har købt retten til en donor. Men kvinden har stadig ret til donoren, hvis de første fem strå ikke resulterer i en graviditet.

- Patienter vil kunne tilkøbe et vilkårligt antal, hvis de har behov for mere end fem strå, uddyber Peter Bower.

Hvad så hvis man kun skal bruge et strå for at blive gravid. Vil man så ikke føle, at I udnytter situationen?

- Vi ved godt, at det her rammer den gruppe, du nævner. Men hvis man bliver gravid med det første strå, så har de jo strå i banken, hvis de vil bruge den samme donor til at blive gravid igen. Og vi ved, at næsten alle patienter, der skal have barn nummer to, absolut foretrækker at bruge samme donor, som de har brugt til barn et.

Men det er ikke alle kunder, som er tilfredse med den nye ordning.

Charlotte Hansen er 42 år, og hun føler sig klemt i overgangen fra et system til et andet. I oktober 2012 udvalgte hun sig en donor og købte tre strå, som kunne stå i depot, indtil hun skulle bruge dem. Men hun havde to strå i overskud, da loven blev lavet om. Og i dag står hun ikke bare uden donor, da kvoten i overgangen fra 25 til 12 er opbrugt. Hun må også købe tre nye strå, for at få adgang til en ny donor.

- Personligt er jeg rasende, og vi er en række kvinder, der bliver klemt lige nu på grund af denne lov,« siger Charlotte Hansen.

Netop hensynet til kvinderne og problemet med, at udenlandske kvinder skal tælles i kvoten for danske kvinder, får Enhedslistens Strine Brix til at stille en række spørgsmål til sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.