Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sådan finder danskerne job

Danskere finder i stigende grad job med hjælp fra venner og bekendte.

Netværk spiller en stadig større rolle, når danskere finder nyt arbejde. Ifølge en ny opgørelse fra Danmarks Statistik har 33 procent af de danskere, der har fået nyt job i løbet af det seneste år, benyttet sig af hjælp fra venner og bekendte. For fem år siden var det blot 25 procent.

Samtidig daler brugen af jobannoncer og uopfordrede ansøgninger. Kun omkring hver fjerde af den godt halve million nyansatte danskere har fået jobbet ved at svare på en annonce, mens blot 15 procent sendte en uopfordret ansøgning til deres nye arbejdsgiver.

Ifølge professor Flemming Larsen fra Aalborg Universitets Center for Arbejdsmarkedsforskning er der ingen tvivl om, at betydningen af netværk på det danske arbejdsmarked er stigende.

- Vi bruger netværk på en anden måde end tidligere. Tidligere dækkede de et socialt behov, men nu er det også et redskab til at finde nye jobåbninger, siger han og peger blandt andet på de social medier som en forklaring.

- Den teknologiske udvikling og brugen af sociale medier har gjort det nemmere for os at komme i kontakt med sit netværk. Når man mister sit arbejde, går man på LinkedIn (socialt netværk med fokus på arbejdslivet, red.) og meddeler, at man er åben for nye udfordringer. Budskabet når lynhurtigt ud til en masse mennesker på én gang, siger Flemming Larsen.

Særligt en tendens hos de unge

Udviklingen afspejler sig også i beskæftigelsespolitikken, påpeger arbejdsmarkedsforskeren.

- Den virksomhedsrettede rekruttering prioriteres højere, blandt andet fordi de ledige får mulighed for at skabe sig et netværk. Hvis de kommer indenfor på en virksomhed, er der større chance for, at der er nogen, der vil sige god for dem, når de søger job, siger Flemming Larsen.

Det er især mænd og den yngste del af arbejdsstyrken, der finder nyt job via deres netværk, viser undersøgelsen. Og når det kommer til uddannelse, er tendensen mere udbredt blandt ufaglærte end blandt dem med eksempelvis en lang videregående uddannelse.

Det er dog de højtuddannede, der tegner sig for den største stigning i løbet af de seneste fem år. I 2007 fandt 27.000 højtuddannede arbejde via deres netværk, mens 36.000 har benyttet sig af netværket i løbet af det seneste år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.