Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sådan blev hundredvis af filippinere smuglet til Danmark

Med hjælp fra andre herboende filippinere lykkedes det en 43-årig kvinde at få smuglet flere end 1000 illegale filippinere til landet, mener anklagemyndigheden.

Der ligger et sindrigt system bag den menneskesmugling af 1049 illegale filippinere, som en 43-årig herboende filippinsk kvinde gennem flere år angiveligt har fået til Danmark. Det fremlagde anklager Claus Benner torsdag i Retten i Holstebro, hvor han gennemgik beviserne for anklagemyndighedens påstand.

Når filippinere vil til Danmark, har de to muligheder for at komme ind i landet. Den ene mulighed er at få et turistvisum. Det kræver, at visumansøgerne skal kunne fremvise hotelbookinger for hele rejsen, ligesom de skal kunne godtgøre, at de har økonomi til forsørge sig selv under opholdet. Den anden mulighed er, at visumansøgeren får et familiemedlem i Danmark til at garantere for opholdet i Danmark. Familiemedlemmet skriver så under på, at det vil betale hjemrejse og ophold for visumansøgeren. Det er den type visum, som er centrum for denne sag.

Anklageren mener, at menneskesmuglingen foregik med hjælp fra sidste regel.

Først tog visumansøgerne kontakt til den 43-årige kvindes rejsebureaus kontor på Filippinerne. Rejsebureauet inviterede derefter visumansøgerne til et interview, hvor ansøgerne også fik at vide, hvordan processen ville foregå.

Derefter gik arbejdet med at finde en garant, som var bosat i Danmark, i gang. Når garanten var fundet, skulle vedkommende i gang med deres del af arbejdet. Det bestod i, at garanterne udfyldte en såkaldt VU2-erklæring, som er den invitation, der danner grundlag for besøgsvisummet. På invitationen skrev garanterne, at de var i familie med visumansøgerne, selvom det ikke var sandt.

Hvis Udlændingestyrelsen godkendte visumansøgningen, kunne filippinerne få deres visum på den norske ambassade i Filippinerne, da Danmark ingen ambassade har i Filippinerne og derfor samarbejder med landets norske ambassade.

Anklageren mener at kunne bevise, at en lang række af filippinerne blev sendt videre ud i Europa. Blandt andet har vidner fortalt, hvordan den 43-årige tiltalte købte store mængder togbilletter til udlandet, som hun altid betalte med kontanter. Taxachauffører har også fortalt politiet, at de mod betaling har kørt filippinere fra Danmark til Paris. Sådan en tur betalte den tiltalte kvinde 15-17.000 kroner for.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.