Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Så meget ville lynhurtigt bredbånd til alle koste

Stadigt flere får lynhurtigt bredbånd. Men skal alle med, kræver det en milliardinvestering, viser analyse.

Fibernet er lavet af glas eller plastik og designet til at transportere data med lysets hastighed ud til forbrugerne langs det langs det indre af fiberens kerne. Uanset om der up- eller downloades. (Arkivfoto) Scanpix/Mads Dalegaard
Fibernet er lavet af glas eller plastik og designet til at transportere data med lysets hastighed ud til forbrugerne langs det langs det indre af fiberens kerne. Uanset om der up- eller downloades. (Arkivfoto) Scanpix/Mads Dalegaard

Skal alle husstande i Danmark have adgang til lynhurtigt fibernet, kræver det investeringer på omkring otte milliarder kroner.

Det viser den første analyse herhjemme af det private investeringsbehov ved udbygning af fibernettet, så Danmark kan blive dækket med fastbaseret hurtigt bredbånd.

Beregningerne viser, hvad det koster at grave fibernettet hen til forbrugeres og virksomheders postkasser. Ledninger og udstyr på folks egen grunde og bygninger er ikke medregnet.

Analysen er lavet af konsulenthuset Netplan for Dansk Energi.

- Vi har for første gang fået sat et prismærke på, hvad det koster at opgradere hele landet med digital dansk infrastruktur i den verdensklasse, vi ofte taler om, siger Thomas Woldiderich, branchechef for telepolitik i Dansk Energi.

I forvejen er der en mindre revolution i gang på området. Men hastighederne er stærkt ulige fordelt.

Analysen opererer med forskellige ambitionsniveauer. Skal kun 95 procent af husstandene i alle kommuner dækkes ind, koster det kun cirka 3,5 milliarder kroner. Fordi der er store graveudgifter forbundet med de sidste fem procent.

- Men så er der andre mulige luftbårne løsninger. For vi er midt i en tidsalder, hvor flere og flere af vores gøremål bliver digitale. Derfor har vi også brug for en infrastruktur, der kan håndtere det, siger Thomas Woldiderich.

Kommunerne kan også presse på og hjælpe borgerne med at få tele- og energiselskaberne i tale, siger han.

Syddjurs er et af de steder, hvor kommunen er gået aktivt ind i at sikre, at alle kommunens landsbyer får lynhurtigt internet til gavn for både virksomheder, borgere og turistindustrien.

For to år siden havde kun et par af kommunens største byer fiberforbindelse. Nu er målet, at 90 procent af borgerne om to år har en hurtig og stabil internetforbindelse. Foreløbig er allerede cirka 60 procent på plads.

- Det betyder meget for både bosætning, fastholdelse af arbejdspladser og for udlejningen af sommerhuse, siger borgmester Claus Wistoft (V).

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.