Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Så længe kan ny narkotest spore hash

Politiets narkotest kan spore, at man har røget hash et døgn efter. Ryger man jævnligt hash, kan det tage flere døgn, siger retskemiker.

Københavns Politis nyeste våben mod narkopåvirkede bilister, narkometret, vil i de fleste tilfælde ikke få betydning for mennesker, som ryger en hash-joint engang imellem. Så længe man ikke sætter sig bag rattet, før rusen har lagt sig.
Københavns Politis nyeste våben mod narkopåvirkede bilister, narkometret, vil i de fleste tilfælde ikke få betydning for mennesker, som ryger en hash-joint engang imellem. Så længe man ikke sætter sig bag rattet, før rusen har lagt sig.

Har man indtaget hash, skal man forvente, at det kan spores i kroppen af politiets nye narkometer i op til et døgn. Det fastslår professor, dr. med. Kristian Linnet, Retskemisk Institut, Rigshospitalet.

Københavns Politi foretog torsdag en razzia på Pusherstreet, hvor man anvendte en ny narkotest til kontrol af euforiserende stoffer hos bilister. 350 køretøjer blev standset, og 24 bilister blev testet positive på narkometret.

For nogle af de 24 bilister kan det gælde, at det var et døgn siden, de havde røget hash. Spor efter stoffet forsvinder nemlig ikke lige med det første, forklarer Kristian Linnet.

- Er der tale om personer, der kun ryger sjældent eller lejlighedsvist, så er der tale om et vist antal timer, siger Kristian Linnet.

Hvor mange timer afhænger af stofmængden.

- Men tommelfingerreglen er et døgn efter indtagelse af hash, siger professoren.

For faste hashrygere, vil stoffet ifølge Kristian Linnet, kunne spores i flere døgn eller uger, efter man har røget.

Københavns Politis nye våben mod narkohandlen er et narkometer, der ud fra en spytprøve kan afgøre, om en person har indtaget op til syv former for narkotiske stoffer. I den forbindelse er der fastsat en bagatelgrænse for niveauet af stoffer i kroppen på 0.001 milligram per kilo - hvilket i praksis er lig med en nultolerance.

De 24 bilister, der torsdag blev testet positive med narkometret, fik efterfølgende udtaget blodprøver, der er det juridiske bevis for, om bilisterne er påvirket eller ej. Viser også blodprøverne positivt resultat, falder hammeren øjeblikkeligt i form af en bøde og en ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år.

- Vi beviste med gårsdagens aktion, at det ikke er uden stor risiko at tage til Pusherstreet og købe eller ryge hash. På den måde ønsker vi at ramme først sælgerne af hashen og dermed også leverandørerne af hashen, siger vicepolitiinspektør Poul Kjeldsen, Københavns Politi.

Narkometret har kun været i brug en måneds tid, men politiet har stor tiltro til redskabets præcision.

- I oktober foretog vi 90 test med narkometret, og vi fik et positivt resultat for 40 af dem. De efterfølgende blodprøver viser, at 39 havde stoffer i blodet. Så vi har stor tiltro til narkometret, siger Poul Kjeldsen.

Narkometret har været indført som et pilotprojekt i Københavns Politi, men forventningen er, at det vil blive udbredt til alle landets politikredse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.