Så krydderurter i karmen uden grønne fingre

Der er noget lækkert over at putte friske krydderurter på sin mad, men det kan være svært at holde de velduftende planter i live.

Modelfoto: Der er noget lækkert over at putte friske krydderurter på sin mad, men det kan være svært at holde de velduftende planter i live.
Modelfoto: Der er noget lækkert over at putte friske krydderurter på sin mad, men det kan være svært at holde de velduftende planter i live.

Hvis vi skal forkæle vores smagsløg lidt ekstra, køber mange af os en krydderurt i supermarkedet, frem for at bruge tørrede krydderier i madlavningen.

Men for lige så mange kan det være svært at holde planten i live, efter du har plukket bladene.

Nogle har så grønne fingre, at de kan få en basilikumplante fra supermarkedet til at holde i flere måneder, også selv om havefaglig rådgiver ved Haveselskabet, Louise Møller, indrømmer, at det er svært.

»Nogle af de krydderurter, man køber i et supermarked, egner sig fint til at kunne blive plantet ud i en krukke, men det er svært at få dem til at leve i længere tid«, siger hun.

De krydderurter, der sælges i supermarkedet, er nemlig blevet drevet frem i væksthuse, hvor de har været meget beskyttet og fået rigeligt med lys, vand og næring.

Skulle man vælge at købe en krydderurt til aftensmaden, er det dog ikke umuligt at få den til at leve længere end blot et par dage.

Her anbefaler Louise Møller, at man planter dem i en krukke, fjerner jorden, som urten kom i og bruger pottemuld i stedet. Samtidig er det en god idé at gøde dem fra start. Her fremhæver hun en flydende gødning, der kan tilsættes det vand, man nærer jorden og planten med.

De fleste krydderurter kan ikke tåle at tørre helt ud, men de skal heller ikke overvandes. Mærk på jorden og sørg for, at krydderurtens pottemuld altid er fugtig.

Og så skal de stilles lyst. Generelt har størstedelen af de mest almindelige krydderurter bedst af at få masser af sollys. Derfor kan det være svært at få planten til at blomstre under den danske vinter.

Dog forklarer Louise Møller, at alle planter har bedst af at komme udenfor, når vejret er til det. Her skal vi lidt ind i maj, før vejret er helt perfekt, lyder rådet.

»Men med god vilje, gødning og tålmodighed kan de godt gro i vindueskarmen«, siger hun.

Ellers er Louises bedste tip at tage en tur forbi den nærmeste planteskole og købe sine krydderurter der. Tommelfingerreglen går på, at jo større plantens potte er, jo mere robust er krydderurten også.

For så har rødderne fået lov til at folde sig ud og blive stærke i jorden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.