Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Så forskelligt spiser vi julemaden

Der er stor forskel på, hvad der ryger på julebordet i de forskellige landsdele. Læs, hvad du kan forvente at se på julebordet i din region.

Flæskesteg eller and? Der er forskel på, hvad danskerne spiser til jul alt efter, hvor i landet de bor.
Flæskesteg eller and? Der er forskel på, hvad danskerne spiser til jul alt efter, hvor i landet de bor.

Hvor skal julefrokosten holdes i år? Geografien kan være med til at afgøre, op det er and eller flæskesteg, der bliver sat på bordet sammen med snapseglas og juledekorationer.

Danmarks Statistik har på baggrund af Forbrugsundersøgelsen 2009 lavet en særlig juleopgørelse, som viser forbruget i december måned fordelt på de enkelte regioner.

Fisken kommer først. Fiskefileten er en populær spise til julefrokosten i hele landet. Men i sær nordjyderne er glade for fiskefileter, som de foretrækker at købe ferske. I gennemsnit bruges der 15 kroner per husstand i Nordjylland på ferske fileter i julemåneden, 11 kroner mere end resten af årets måneder.

I hovedstadsregionen bliver der kun købt lidt flere ferske fisk. Til gengæld bruger københavnerne fem kroner mere på frosne fileter i december end resten af året.

Rigeligt smør

Det er afgørende for fiskefiletens smag, hvad den steges i. Her adskiller regionerne sig også fra hinanden. Skal du til julefrokost i Midtjylland, er der stor chance for, at fiskefileten er vendt i rigeligt smør.

Midtjyderne er danmarksmestre i smør både hele året og i december, hvor forbruget stiger fra 19 til 31 kroner.

Margarine er mest populært i Nordjylland, mens madolieforbruget er størst i hovedstaden.

Flæskesteg eller and?

Traditionerne omkring julebordet kan for nogle danske familier være højhellige, og det kan være helligbrøde ikke at servere det rette kød – skal det være and, gås, flæskesteg eller medister?

Tallene viser, at der er en stigning i forbruget af juleklassikerne over hele landet. Men i Nordjylland er der større chance for kød-jackpot. Nordjyderne har det højeste forbrug af ænder og gæs – i gennemsnit bruger de 139 kroner per husstand i december – og medisterforbruget er også højest i Nordjylland.

Syddanmark har det næsthøjeste forbrug af and og gås, mens Midtjylland køber flest flæskestege. Her bliver der brugt 71 kroner per husstand i december på flæskesteg.

Kød er mindst populært i Region Sjælland, hvor forbruget er lavest, når det gælder alt fra medister til and.

Nordjyderne koger selv ris til risengrød

Så er vi nået til desserten. Der er forskel på hvem, der selv rører i risene og pisker fløden, og dem der køber en rulle risengrød med hjem fra køledisken.

Københavnerne er mest til den nemme løsning. En gennemsnitlig husstand i hovedstaden bruger 10 kroner på færdiglavet risengrød og ris a la mande i december, mens resten af landet højest bruger et par kroner.

I Nord- og Midtjylland er der til gengæld en stigning i forbruget på ris. I alle andre måneder end december bruger en nordjysk husstand normalt otte kroner på ris. Det stiger til 29 kroner i december. Desuden har de også det største forbrug af kirsebærsauce, det er dobbelt så højt som de andre regioners.

Og til at skylle det hele ned med

Ingen julefrokost uden snaps. Det kan nordjyderne i hvert fald tilslutte sig. Her bruger en husstand 28 kroner på snaps og bitter i december.

Hovedstaden har også et højt forbrug af snaps og bitter, men der bliver oftere hældt Gl. Dansk i snapseglasset end noget andet sted i Danmark. 15 kroner bliver der brugt i københavnsområdet i december mod fire kroner de andre måneder.

Midtjyderne og sjællænderne holder sig mest på vandvognen, når det gælder de små skarpe. I begge regioner bruger man bare 16 kroner per husstand i december på snaps, bitter, Gl. Dansk og cognac til sammen.

Når det gælder julegodterne er hovedstadsregionen bedst. Her bliver der købt mere juleslik, som figner og dadler, end i resten af landet. Men syddanskerne ser ud til at være bedst til konfekt. De køber nemlig mest marcipan, nødder og chokolade og bruger hele 185 kroner i en gennemsnitshusstand i december.

Julen varer længe…

Som det lyder i Højt fra Træets Grønne Top, koster julen mange penge. Forbruget stiger 1.400 kroner per husstand i december, alene når man ser på hverdagsindkøb.

I 2010 kostede julen 1.390 kroner for hver enkelt dansker over 18 år, viser de ekstra indkøb i detailhandlen i december.

Dermed ligger juleforbruget en anelse højere end i 2009, hvor hver voksen dansker brugte 1.370 kr. ekstra i december.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.