Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S og K bakker op om bred alkoholplan

Både Socialdemokraterne og de Konservative roser de 12 organisationer, der har fremlagt 10 forslag, som skal få danskerne til at drikke mindre.

12 organisationer har fremlagt en »alkoholpolitisk appel« med 10 forslag til, hvordan man kan få danskerne til at drikke mindre. Der er ros til initiativet fra begge sider af folketingssalen.

- Jeg synes, det er meget positivt, at de har sat sig ned og formuleret 10 anbefalinger, som der ligger meget spændende materiale bagved. Jeg ser det som startskuddet til, at vi sammen sætter styrket ind over for de unges alkoholforbrug, siger den konservative sundhedsordfører, Benedikte Kiær.

Tilsvarende toner lyder fra Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen:

- Jeg synes, man skal tage det dybt seriøst. Der er rigtig mange mennesker, der er påvirket af enten selv at drikke for meget eller have nogen i familien, der drikker for meget, siger hun.

De 12 organisationer, der blandt andet tæller 3F, De Samvirkende Købmænd og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, anbefaler, at Folketinget i løbet af et år udarbejder en handlingsplan med konkrete mål. Et mål kunne være, at det samlede danske alkoholforbrug skal reduceres med 10 procent i løbet af 10 år.

- Regeringen har allerede bebudet nogle nationale mål for forebyggelse, og der er alkohol en af de ting, vi kigger på i øjeblikket. Vi er et stykke af vejen, og vi tager opfordringen til os og kigger på den, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Hun mener, at der allerede findes en række redskaber, som sagtens kan benyttes i bestræbelserne på at dæmpe danskernes alkoholforbrug:

- Der ligger rigtig mange ting ude i kommunerne, som de kan gøre allerede. Det er noget, de bare kan se at komme i gang med, siger hun.

Benedikte Kiær betragter ikke organisationernes appel som en »løftet pegefinger«:

- De fremhæver, at forbud og centrale regler, der løfter pegefingeren, ikke er den vej, vi skal gå længere, fordi det hjælper ikke i længden. Vi skal sætte ind fra en bred front og på den måde afhjælpe det store alkoholforbrug blandt de unge, siger hun.

Facebook: Tror du, at forslagene vil få unge til at drikke mindre? Eller har du en bedre plan? Del din mening.

Selvom Benedikte Kiær roser udspillet, er hun ikke klar til at sætte flueben ud for alle 10 forslag. En af opfordringerne går på at overveje at indføre en minimumspris for alkohol, der sælges af serveringssteder:

- Det er ikke et forslag, der gror i min baghave. Jeg synes, der er så mange andre forslag, som vi kan gribe fat i - så det med minimumsprisen er ikke det, der står forrest i min kø, siger den konservative sundhedsordfører.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.