Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S: Minister må finde løsning på feriefonds krav om 900 mio. kroner fra museum

Det lå ikke i kortene, at museer skulle opkræves penge som følge af overførsel fra fond, siger S-ordfører.

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen.
Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen.

Landet rundt kan danske museer se frem til at skulle betale af på kæmpe lån, som de regnede med, de ellers kunne få forlænget.

Begrundelsen fra långiveren, Arbejdsmarkedets Feriefond, er, at fondens midler er kraftigt reduceret, efter partierne V, K, R, S og SF besluttede at overføre 360 millioner kroner fra fonden til staten i årene 2013-2016.

Men i Socialdemokratiet var man ifølge kulturordfører Mogens Jensen ikke bevidst om, at pengeoverførslen ville bringe danske museer i økonomiske problemer.

»Det har aldrig været med det udgangspunkt, at nogle af vores kulturinstitutioner skulle komme i en situation, hvor de må dreje nøglen rundt.«

»Så det her er en utilsigtet konsekvens af de her beslutninger, og det er beskæftigelsesministeren nødt til at finde en løsning på,« siger han.

Danske Museer har kendskab til 30 institutioner med lån på op til 50 millioner kroner hos Arbejdsmarkedets Feriefond.

Lån som de opfattede som proforma, idet institutionerne hævder, at være blevet forsikret, at pengene skulle opfattes som donationer.

Derfor er det kommet bag på institutionerne, at fonden pludseligt er begyndt at opdrive de store millionbeløb.

»De her lån er åbenlyst givet ud fra en forudsætning om, at de ikke skulle betales tilbage eller at lånene altid ville kunne blive forlænget som rente og afdragsfrit lån.«

»Det er vi simpelthen nødt til at finde en løsning på,« siger Mogens Jensen.

Til Berlingske siger Enhedslistens Christian Juhl, at han vil kalde beskæftigelsesministeren i samråd. Også DF's Alex Ahrendtsen og Bent Bøgsted vil tage sagen op med ministeren.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ønsker dog ikke at udtale sig til avisen.

Han henviser til kulturminister Mette Bock (LA), der meddeler avisen, at hun vil bede Slots- og Kulturstyrelsen tage kontakt til feriefonden for at få afdækket sagen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.